Tempranillo

Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima Španjolske (poglavito u Rioja Alavesa, Katalonija-Penèdes, te u Galiciji i Baskiji) uzgaja i u susjednom Portugalu i udaljenoj Argentini. Zbog niskog sadržaja alkohola i kiselina, te obilja bojila i aromatskih tvari što podsjećaju na jagodu i drugo šumsko voće, najčešće se sljubljuje s grenašom (kojeg Španjolci nazivaju garnacha) i drugim crnim sortama pridonoseći obojenosti i kakvoći tako proizvedenih stolnih vina.

Vidi: airen, cencibel.

Povezano

Glasilo biljne zaštite

Glasilo biljne zaštite je naziv stručnog časopisa Hrvatskog agronomskog društva koji je počeo izlaziti 1957. i u ...

Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, ...

Rkaciteli

Rkaciteli je  gruzijska i moldavska sorta bijeloga grožđa iz koje se npr. u Makedoniji proizvode istoimena vina ...
Novosti