Tempranillo

Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima Španjolske (poglavito u Rioja Alavesa, Katalonija-Penèdes, te u Galiciji i Baskiji) uzgaja i u susjednom Portugalu i udaljenoj Argentini. Zbog niskog sadržaja alkohola i kiselina, te obilja bojila i aromatskih tvari što podsjećaju na jagodu i drugo šumsko voće, najčešće se sljubljuje s grenašom (kojeg Španjolci nazivaju garnacha) i drugim crnim sortama pridonoseći obojenosti i kakvoći tako proizvedenih stolnih vina.

Vidi: airen, cencibel.

Povezano

Akov

Akov (mađ.) je posuda, mjera i daća za vino (od 56,589 l). Kod nas je češći naziv čabar ili vjedro.

Red vitezova vina

Vidi: Europski red vitezova vina

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen
Novosti