Francuski paradoks

Francuski paradoks je naziv pod kojim je televizijska kuća CBS emitirala (u studenom 1991. godine) emisiju o vinu, opisujući znanstveno utvrđene pozitivne zdravstvene učinke umjerenog konzumiranja poglavito crnih (crvenih) vina, što je nakon dužeg istraživanja statistički prvo utvrđeno u francuskim južnim pokrajinama. Ti su podaci, (zaslugom prof. dr. Doven Jack Masqeulier-a, redovitog člana francuske akademije nauka i drugih znanstvenika poput prof. Lavollay-a) objavljeni početkom 1980. godine. Oni su suprotni vjerovanju pojedinaca; ali i nekih vjerskih zajednica i udruga, koje se zalažu za zabranu potrošnje vina, potakli mnogobrojna znanstvena istraživanja prema kojima se pozitivan učinak takve potrošnje vina pripisuje proantocijanidolu, te kasnije determiniranim stilbenima (oblicima resveratrola) i ostalim polifenolima u vinu.

Te se korisne sastavine nalaze u kožici bobice grožđa i variraju od sorte do sorte ali i ovisno o drugim čimbenicima (stupnju zrelosti, klimatskim prilikama i naročito o tehnološkom postupku vinifikacije). Crna (crvena) vina, u tijeku proizvodnje, zbog višednevnog vrenja na komu i time izazvane maceracije, iz kožice bobice ekstrahiraju polifenole (i spomenuti stilben-resveratrol), a pozitivan učinak tih tvari na ljudsko zdravlje se iskazuje kao flebotonik (tj. kao zaštita krvnih žila). Dokazano je da je vino hvatač slobodnih radikala, da štiti tkiva od starenja i karcerizacije te da mu pripada posebna uloga u higijeni ishrane (poglavito u sprječavanju virusnih oboljenja porijeklom iz vode). Baktericidno djelovanje vina odavna je dokazano, a sve je više dokaza o njegovoj korisnoj uporabi u dijetetici (dodatak jelima) i u kozmetici.V.: vino i zdravlje

Povezano

Bolesti vinove loze

Bolesti vinove loze su sve poremetnje u fiziologiji prehrane loze i svaki gljivični, bakterijski i virusni napadaj,

Površinska napetost vina

Površinska napetost vina (još i površinska energija) i ostalih kapljevina objašnjava se kohezijskom energijom ...

Kriomaceracija

Vidi: maceracija, kriokoncentracija i hlađenje grožđa, mošta i vina.
Novosti