Resveratrol

Resveratrol je naziv jednog phytoalexina, tvari čija je prisutnost u vinu opisana tek 1992. godine (prema jednima zaslugom dvojice znanstvenika; EH Siemana i Leroy Creasy s Cornell sveučilišta, prema drugima zaslugom Selwen St. Leger i suradnika) za koju je utvrđeno da, bez obzira na nisku razinu u vinu (od svega 1 mg/l, i svih resveratrolovih derivata do najviše 5 mg/l), kod osoba koje vino redovito i umjereno piju, (a pod pojmom umjerena potrošnja vina najčešće se podrazumijeva dnevna potrošnja od 1 do 3,5 decilitra) ima dobar učinak u pogledu smanjenja koronarnih tegoba. Dakle, i bez obzira na vrlo nisku razinu te tvari u vinu, pozitivni učinci (s prva opisani kao francuski paradoks) zapaženi su, pa je to bio razlog da su znanstvenici nastavili izučavanjem ove djelotvorne supstance i u vinu i u grožđu i drugom voću, odnosno bilju. Naime, tradicionalna Kineska medicina u sprječavanju i liječenju ateroskleroznih oboljenja koristila je ekstrakt korijena biljke Polygonum cuspidatum u kojem se (kako je naknadno utvrđeno) nalazi i polifenol resveratrol. Resveratrola više ima u crnim (crvenim) u odnosu na bijela vina jer se i on, poput drugih polifenola nalazi u kožici bobice, odakle u tijeku postupka proizvodnje (vrenjem masulja) maceracijom prelazi u mošt i vino. Empirijska formula molekule ove tvari je  C14H12O3, a strukturna kako slijedi:

V.: vino i zdravlje, alkoholizam, Fetal Alcohol Syndrom (FAS), proantocijanidoli

Povezano

Požunac

Požunac je stara mjera za vino kojoj je volumen jednak oki (tur. okka) ili približno 1,5 l. Požunac žita, za ...

Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. ...

Blauer Limberger

Blauer Limberger je jedno od brojnih imena srednjeeuropske crne vinske sorte koju u Hrvatskoj nazivamo frankovka, ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more