Resveratrol

Resveratrol je naziv jednog phytoalexina, tvari čija je prisutnost u vinu opisana tek 1992. godine (prema jednima zaslugom dvojice znanstvenika; EH Siemana i Leroy Creasy s Cornell sveučilišta, prema drugima zaslugom Selwen St. Leger i suradnika) za koju je utvrđeno da, bez obzira na nisku razinu u vinu (od svega 1mg/l, i svih resveratrolovih derivata do najviše 5mg/l), kod osoba koje vino redovito i umjereno piju, (a pod pojmom umjerena potrošnja vina najčešće se podrazumijeva dnevna potrošnja od 1 do 3,5 decilitra) ima dobar učinak u pogledu smanjenja koronarnih tegoba.

Dakle, i bez obzira na vrlo nisku razinu te tvari u vinu, pozitivni učinci (s prva opisani kao “francuski paradoks”) zapaženi su, pa je to bio razlog da su znanstvenici nastavili izučavanjem ove djelotvorne supstance i u vinu i u grožđu i drugom voću, odnosno bilju. Naime, tradicionalna Kineska medicina u sprječavanju i liječenju ateroskleroznih oboljenja koristila je ekstrakt korijena biljke Polygonum cuspidatum u kojem se (kako je naknadno utvrđeno) nalazi i polifenol resveratrol. Resveratrola više ima u crnim (crvenim) u odnosu na bijela vina jer se i on, poput drugih polifenola nalazi u kožici bobice, odakle u tijeku postupka proizvodnje (vrenjem masulja) maceracijom prelazi u mošt i vino. Empirijska formula molekule ove tvari je C14H12O3 a strukturna kako slijedi:

Povezano

Ciglar, Ivan

Ciglar, Ivan (1933.-2003.) je radeći u Zavodu za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i ...

Vedrica

Vedrica je naziv posude , a u prošlosti i mjera za obujam tekućina, često vina u količini od 56,589 ...

Gospodarski list

Gospodarski list je najstariji hrvatski stručni časopis iz područja poljoprivredne struke, koji je poticao napredne
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more