Prešnica

Prešnica je naziv kleti u kojoj se ubrano (najčešće bijelo) grožđe samo tiješti i sulfitira. Riječ je izvedena od njemačke riječi za tiskati, cijediti, gnječiti, mečiti – pressen. Za razliku od podruma koji se u njemčkom jeziku naziva Keller, prešnica (još i muljaonica) se u njemačkom jeziku naziva Kelterhaus, a tiještenje Keltern. Tiještenjem proizvedeni sok (koji se i kod nas najčešće naziva mošt) prevozi se u hladan podrum gdje će se obaviti vrenje, pretakanje i ostali enološki poslovi (sljubljivanje, nadolijevanje, filtriranje, bistrenje, stabilizacija i dr.)
Vidi:jabučno mliječno vrenje, zagrebački vinogradi.

Povezano

Bodega

Bodega naziv za „podrum”, u Španjolskoj, uglavnom za takav koji je izgrađen iznad površine tla. Taj naziv označava ...

Udruge prijatelja trsja i vina

U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...

Kupaža

Kupaža (fr. coupage) miješanje više vrsta ili tipova vina. Kod nas se ova radnja naziva još i rezanje, križanje i ...
Novosti