Vino i zdravlje

Vino i zdravlje je česta  tema ne samo među potrošačima već i znanstvenicima, pa se pod tim imenom održavaju i znanstveni skupovi koji nastoje odgovoriti na ta pitanja. Uz hranjivost i higijensku ispravnost ni ljekovitost vina nije samo pučko vjerovanje, dakako, ako se poštuje stajalište da je vino piće odraslih osoba, da vino nije piće za žene u trudnoći i da se ono konzumira uz glavne dnevne obroke (ručak i večeru) u razumnim količinama.
Terapeutska moć vina iskazuje se u njegovoj baktericidnosti, toksičnosti, antianafilaktičnosti (tj. preosjetljivosti organizma na neke konzumirane bjelančevine). Osim što je začin jelu, vino omogućuje i njegovu bolju iskoristivost.
Čaša vina na dan poboljšava rad dišnih organa, srca i krvotoka (povećavajući kapacitet disanja i cirkulaciju naročito kod starijih osoba). Može biti stanovita zaštita od bronhitisa, prehlade, gripe. Prema nekima umjerena potrošnja vina sprječava reumu, Alzheimerovu bolest, povećava HDL (tzv. “dobri holosterol”), a istovremeno smanjuje onaj drugi (LDL), odgovoran za infarkt. Neutralizira kisikove radikale koji su uzročnici pojednostavljeno rečeno “krvnih ukrućenja” (što znači da su kod pilaca tromboze i embolije rjeđa pojava). Vino podupire funkciju pojedinih organa, stimulira izmjenu tvari, uklanja smetnje pri spavanju, pomaže oporavak, a obogaćuje afektivni i emocionalni život…
Bečki prof. Ludwig Prokop obraćajući se austrijskim vinarima rekao je kako će vino samo onda imati dobar biološki i psihološki učinak, i kako će pomoći čovjeku da svoje zdravstvene i ljudske probleme lakše riješi, ako u njegovu uživanju održi razumnu mjeru.
Vidi: alkoholizam, Fetal Alcohol Syndrom (FAS), resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Meso bobice

Meso bobice je središnji dio ploda - bobice (mezokarp ili mezofil) koji se nalazi ispod kožice bobice grožđa. ...

Enološko ulje

Enološko uljej e najčešće u nas korišten naziv za parafinsko ulje koje se u vinarstvu koristi da bi se spriječio ...

Teški vodik (Dili 2H), pokazatelj k.z.p.

Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...
Novosti