Vino i zdravlje

Vino i zdravlje je česta  tema ne samo među potrošačima već i znanstvenicima, pa se pod tim imenom održavaju i znanstveni skupovi koji nastoje odgovoriti na ta pitanja. Uz hranjivost i higijensku ispravnost ni ljekovitost vina nije samo pučko vjerovanje, dakako, ako se poštuje stajalište da je vino piće odraslih osoba, da vino nije piće za žene u trudnoći i da se ono konzumira uz glavne dnevne obroke (ručak i večeru) u razumnim količinama.
Terapeutska moć vina iskazuje se u njegovoj baktericidnosti, toksičnosti, antianafilaktičnosti (tj. preosjetljivosti organizma na neke konzumirane bjelančevine). Osim što je začin jelu, vino omogućuje i njegovu bolju iskoristivost.
Čaša vina na dan poboljšava rad dišnih organa, srca i krvotoka (povećavajući kapacitet disanja i cirkulaciju naročito kod starijih osoba). Može biti stanovita zaštita od bronhitisa, prehlade, gripe. Prema nekima umjerena potrošnja vina sprječava reumu, Alzheimerovu bolest, povećava HDL (tzv. “dobri holosterol”), a istovremeno smanjuje onaj drugi (LDL), odgovoran za infarkt. Neutralizira kisikove radikale koji su uzročnici pojednostavljeno rečeno “krvnih ukrućenja” (što znači da su kod pilaca tromboze i embolije rjeđa pojava). Vino podupire funkciju pojedinih organa, stimulira izmjenu tvari, uklanja smetnje pri spavanju, pomaže oporavak, a obogaćuje afektivni i emocionalni život…
Bečki prof. Ludwig Prokop obraćajući se austrijskim vinarima rekao je kako će vino samo onda imati dobar biološki i psihološki učinak, i kako će pomoći čovjeku da svoje zdravstvene i ljudske probleme lakše riješi, ako u njegovu uživanju održi razumnu mjeru.
Vidi: alkoholizam, Fetal Alcohol Syndrom (FAS), resveratrol, francuski paradoks.

Povezano

Fosfor

Fosfor je naziv elementa koji je ime dobio od grčke riječi phosphoros, što se prevodi kao nosilac svijetlosti, jer ...

Teški vodik (Dili 2H), pokazatelj k.z.p.

Teški vodik (deuterium oznaka D ili 2H), jedan je od mogućih pokazatelja k.z.p. vina i proizvoda od ...

Kalijev ferocijanid

Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij),
Novosti