Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina chianti i na tržištu vrlo cijenjenog vina Sassicaia. Chianti je DOC, a chianti classico DOCG, Sassicaia-Bolgheri se sastoji od najmanje 80% cabernet sauvignona, pa prema tome canaiolo u tom sastavu čini tek manji dio. O kultivaru canaiolo nero, prvi pisani trag datira iz 1303. god. (u knjizi Pier de Crescenzija „Opus commodorum ruralium”, gdje se spominje kao Vitis vinifera etrusca” i „canajuola”). Sazrijeva i bere se krajem rujna.

Povezano

Dionisos

Dionisos grč. naziv boga Dioniza.

Knjiga o vinu

Knjiga o vinu je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo dotadašnje znanje o toj temi”, ...

Foks miris vina

Foks miris vina (vinarski termin) ili miris na lisicu odnosno stjenice (stari naziv stenićak), svojstven je vinima ...
Novosti