Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina chianti i na tržištu vrlo cijenjenog vina Sassicaia. Chianti je DOC, a chianti classico DOCG, Sassicaia-Bolgheri se sastoji od najmanje 80% cabernet sauvignona, pa prema tome canaiolo u tom sastavu čini tek manji dio. O kultivaru canaiolo nero, prvi pisani trag datira iz 1303. god. (u knjizi Pier de Crescenzija „Opus commodorum ruralium”, gdje se spominje kao Vitis vinifera etrusca” i „canajuola”). Sazrijeva i bere se krajem rujna.

Povezano

Steničnjak

krajem prošloga i početkom ovoga stoljeća kod nas često upotrebljavani naziv za hibrid križanac europske plemenite ...

Aerobni

Aerobni su oni organizmi (stanični procesi odnosno okoliš) koji za svoj opstanak trebaju kisik (O2). Nasuprot ...

Holba

Holba stara mjera za vino (politrenjak, polić, dvije holbe = jedna litra).V.: pint
Novosti