Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina chianti i na tržištu vrlo cijenjenog vina Sassicaia. Chianti je DOC, a chianti classico DOCG, Sassicaia-Bolgheri se sastoji od najmanje 80% cabernet sauvignona, pa prema tome canaiolo u tom sastavu čini tek manji dio. O kultivaru canaiolo nero, prvi pisani trag datira iz 1303. god. (u knjizi Pier de Crescenzija „Opus commodorum ruralium”, gdje se spominje kao Vitis vinifera etrusca” i „canajuola”). Sazrijeva i bere se krajem rujna.

Povezano

Sauvignon vert

Sauvignon vert je naziv klona sorte grožđa sauvignon blanc, odnosno sauvignon bijeli. Uzgaja se u Kaliforniji ...

Ružica Vinodola

U Vinodolu, u frankopanskim vinogradima (na položajima zvanim Pod rupu) berbu grožđa su obavljali njihovi kmetovi ...

Brajda velika crna

Brajda velika crna (rjeđe još i paškinja, što je ponegdje na kvarnerskim otocima istoznačnica za gegić bijeli) ...
Novosti