Sassicaia

Sassicaia je ime, na tržištu poznatog i cijenjenog crvenog (crnog) vina što se proizvodi u talijanskoj vinorodnoj pokrajini Toscana iz grožđa sorata cabernet sauvignon, sangiovese, sljubljenih s manjom količinom grožđa sorte canaiolo i cabernet franc. Bordoške kultivare (c. s. i c. f.) zasadio je (1965. godine) na svom šljunčanom posjedu markiz Incisa koji je zaključio da je ono slično tlu Gravesa u Bordeauxu. Iako se grožđe uzgaja na dva različita položaja (Aianova i Sassicaia) vino proizvedeno na oba označava se imenom Sassicaia od tal. riječi sasso tj. kamen. Od 1968. godine S. je dobila vlastiti DOC status u podzoni Bolgheri, što se nalazi u cit. vinorodnoj pokrajini Toscani, južno od grada Livorna. Sassicaia se vinificira u inox termički kontroliranim posudama, nakon čega odležava 26 mjeseci, od toga 18 mjeseci u hrastovim bačvama (kojima sadržaj ne smije biti veći od 225 litara) i najmanje 6 mjeseci u boci

Povezano

Vinimob

Vinimobe naziv pokretnog vinifikatora što ga u RH proizvodi tvrtka Letina inox d.o.o. Primjena te naprave u kojoj ...

Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara

UTA

UTA je akronim njemačkog izraza Untipische Alterungs Note, tj. defekt atipičnog starenja vina. Vidi: askorbinska ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more