Sassicaia je ime, na tržištu poznatog i cijenjenog crvenog (crnog) vina što se proizvodi u talijanskoj vinorodnoj pokrajini Toscana iz grožđa sorata cabernet sauvignon, sangiovese, sljubljenih s manjom količinom grožđa sorte canaiolo i cabernet franc. Bordoške kultivare (c. s. i c. f.) zasadio je (1965. godine) na svom šljunčanom posjedu markiz Incisa koji je zaključio da je ono slično tlu Gravesa u Bordeauxu. Iako se grožđe uzgaja na dva različita položaja (Aianova i Sassicaia) vino proizvedeno na oba označava se imenom Sassicaia od tal. riječi sasso tj. kamen. Od 1968. godine S. je dobila vlastiti DOC status u podzoni Bolgheri, što se nalazi u cit. vinorodnoj pokrajini Toscani, južno od grada Livorna. Sassicaia se vinificira u inox termički kontroliranim posudama, nakon čega odležava 26 mjeseci, od toga 18 mjeseci u hrastovim bačvama (kojima sadržaj ne smije biti veći od 225 litara) i najmanje 6 mjeseci u boci
Vinimob
Vinimobe naziv pokretnog vinifikatora što ga u RH proizvodi tvrtka Letina inox d.o.o. Primjena te naprave u kojoj ...