Brettanomyces

Brettanomyces je naziv roda kvasaca iz razreda basidiomycetes, reda Ustilaginales i porodice Cryptococcaceae, čije se vrste nerijetko spontano javljaju u tijeku vinifikacije, te svojim još nedovoljno ispitanim metabolizmom (stvarajući manje količine octene i drugih hlapivih kiselina, acetaldehid i neke druge sastavine), mijenja miris i okus vina i voćnih vina. Tako nastalu manu, koja podsjeća na animalni (miris konjskog znoja, miševinu) i vonj rđe, šteti jednako kakvoći suhih i slatkih vina proizvedenih iz aromatskih i nearomatskih kultivara moguće je spriječiti jedino uporabom selekcioniranog vinskog kvasca provjerene kakvoće i održavanjem vrhunske higijene (poglavito drvenog) suđa u kojem se provodi vrenje i u kojem vino dozrijeva.

Povezano

Bolesti vinove loze

Bolesti vinove loze su sve poremetnje u fiziologiji prehrane loze i svaki gljivični, bakterijski i virusni napadaj,

Oziris

Oziris je prema egipatskoj mitologiji bog (sunca i plodnosti, dakle) dobra. Upoznao je čovjeka s kulturom v. ...

Sporedni proizvodi u preradbi grožđa i proizvodnji vina

Sporedni proizvodi u preradbi grožđa i proizvodnji vina su komina (kom ili drop), vinski talog, vinski kamenac i ...
Novosti