Aromatizirana vina

Aromatizirana vina pripadaju posebnoj kategoriji specijalnih vina, a proizvode se iz prirodnih (rjeđe i iz ostalih kategorija specijalnih) vina (koja su proizvedena od grožđa sorata sukladno Pravilniku o Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l. NN 159/04.) uz dodatak etanola, šećera, kiselina i ekstrakta dobivenog maceracijom posebno sastavljenih tzv. kompozicija aromatičnih biljaka (točnije, od tih biljaka mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova). Prema ZOV-u u RH aromatizirana vina (ako su svrstana u kvalitetna i vrhunska) mogu nositi i oznaku k.z.p.-a. Ona moraju sadržavati najmanje 8% vol. etanola i još onoliko ne prevrela šećera koliko je potrebno da bi se njegovim previranjem etanol povećao na najmanje 18, a najviše na 25,0% vol. (s tim da se 1 kg šećera u 100 l aromatizirana vina uzima kao 0,59% vol. etanola). U nekim drugim zakonodavstvima, gornja granica ukupnog alkohola (što znači prirodni + potencijalni alkohol) ne smije prijeći 22,5% vol. Najpoznatija aromatizirana vina su vermuti.

U proizvodnji vermuta (prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH, NN 24/05.) obvezan je udjel prirodnog vina u količini od 75%, pa je to (uz uporabu alkohola i šećera, šećernog sirupa, fruktoze, glukoznog sirupa, dekstroze, invertnog šećera, koncentriranog mošta, karameliziranog šećera, rektificiranog koncentriranog mošta, meda, i drugih prirodnih ugljikohidrata, te prirodnih i drugih prirodno identičnih boja u toj proizvodnji) jedan od razloga što je proizvodnja aromatiziranih (kao i drugih specijalnih) vina pod strogim nadzorom vinarske inspekcije. Aromatizirana vina najčešće sadržavaju najmanje 10 g/l suhog ekstrakta. Proizvodnjom aromatiziranih vina kod nas (i u drugim zemljama) bave se velike (često samo za taj posao specijalizirane) vinarske organizacije, ali su se njome u prošlosti bavili i mali vinari, proizvodeći za vlastite potrebe vermutu slična pića koja su se zvala bermet i pelinkovac. Aromatizirana vina poslužuju se kao aperitivi, pa se rjeđe i samo tako zovu. VC.: aromatizirana pića na bazi vina, aromatizirani kokteli na bazi vina

Povezano

Trikloranisol

Trikloranisol je (akronim TCA), točnije 2,4,6 trikloranisol je sastavina što nastaje u plutu ako su kore hrasta ...

Masne kiseline

Masne kiseline su zasićene (jednobazične alifatske poput mravlje čija je racionalna formula HCOOH, octena CH3COOH, ...

Bege

Bege naziv najrasprostranjenijeg albanskog kultivara bijelog grožđa s velikom sposobnošću nakupljanja šećera. V.: ...
Novosti