Maceracija

(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, vinu, rakiji i sl.) radi izdvajanja željenih supstanci (npr. bojila, mirisnih sastavina i sl.). Podsjetimo, svako crno (odn. crveno) vino je vino maceracije. Maceracija se koristi kao tehnološki postupak i u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića na način da se uz pomoć destilata ili etilnog alkohola ekstrahiraju aromatski sastojci iz biljnih plodova, cvjetova, listova i sl. (primjerice u proizvodnji vermuta, travarica, likera, specijalnih rakija, kina vino itd.).

Povezano

Veltlinac crveni

Veltlinac crveni je vinska sorta crvena grožđa, uzgoj koje je, zbog osjetljivosti na bolesti, vrlo ograničen. ...

Pup vinove loze

Pup vinove loze je, kao i mnogi drugi organi biljaka velika, još neobjašnjena tajna prirode. Kad nastupe uvjeti ...

Vinski krug

Vinski krug je naziv dvomjesečnika, hrvatskog časopisa za vinogradarstvo i vinarstvo koji je počeo izlaziti ožujka ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more