Maceracija

(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, vinu, rakiji i sl.) radi izdvajanja željenih supstanci (npr. bojila, mirisnih sastavina i sl.). Podsjetimo, svako crno (odn. crveno) vino je vino maceracije. Maceracija se koristi kao tehnološki postupak i u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića na način da se uz pomoć destilata ili etilnog alkohola ekstrahiraju aromatski sastojci iz biljnih plodova, cvjetova, listova i sl. (primjerice u proizvodnji vermuta, travarica, likera, specijalnih rakija, kina vino itd.).

Povezano

Red vitezova vina

Vidi: Europski red vitezova vina

Vin mousseux

Vin mousseux (čit. ven musö), fr. je naziv za pjenušavo vino koje nije proizvedeno u pokrajini ...

Kuralt Fran

Kuralt Fran (1847. ?), od 1878. do 1905. tajnik „Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva”. Autor knjiga od kojih ...
Novosti