Maceracija

(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, vinu, rakiji i sl.) radi izdvajanja željenih supstanci (npr. bojila, mirisnih sastavina i sl.). Podsjetimo, svako crno (odn. crveno) vino je vino maceracije. Maceracija se koristi kao tehnološki postupak i u proizvodnji jakih alkoholnih i alkoholnih pića na način da se uz pomoć destilata ili etilnog alkohola ekstrahiraju aromatski sastojci iz biljnih plodova, cvjetova, listova i sl. (primjerice u proizvodnji vermuta, travarica, likera, specijalnih rakija, kina vino itd.).

Povezano

Foks miris vina

Foks miris vina (vinarski termin) ili miris na lisicu odnosno stjenice (stari naziv stenićak), svojstven je vinima ...

Feherburgundi

Feherburgundi je mađarski naziv za vinsku sortu pinot bijeli.

Degustacija

Degustacija (lat. naziv za kušanje). Kod nas se često naziva i ocjenjivanje osjetilima vida, njuha, opipa i okusa ...
Novosti