Aromatične sorte vinove loze

Aromatične sorte vinove loze su sve one u kojih je sadržaj tvari mirisa (tzv. mirisnih molekula) u grožđu tako izražen da se po njemu lako prepoznaju. Te tvari mirisa zvane još i sortni miris ili aroma prelaze u vino u kojem se dugim zrenjem djelomice mijenjaju i smanjuju. Najpoznatije aromatične sorte su brojni muškati među kojima je najintenzivnije arome morio muškat. U posebnu skupinu sorata s izuzetno naglašenom (za neke i agresivnom aromom, poput traminca i muscatellera) ili diskretnom, nježnom i cijenjenom uvršćujemo rulender (ruländer, odn. pinot sivi), sauvignon i neke malvazije. Slijede plemenke, müller thurgau i dr. Za razliku od aromatičnih, postoji velik broj sorata koje, doduše, posjeduju specifičan sortni miris, ali su iz njih proizvedena vina cijenjena u prvom redu zbog finoga bukea što nastaje esterifikacijom. Među takve ubraja se rizling rajnski, graševina, kerner, pinot bijeli, silvanac zeleni,žilavka i dr.

Povezano

Ebuliometar

Ebuliometar (grč. i lat. - ebullire - vreti, métron - mjera; fr. ébouillir - ukuhati), je (jednako kao i ...

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se od ukupnog ...

Aroma grožđa, mošta i vina

Aroma grožđa, mošta i vina nije dovoljno istražena, pa se novim ispitivanjima nastoji odgovoriti na mnogobrojna ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more