Kerner je vinska sorta bijeloga grožđa nastala križanjem trollingera (grossvernatscha) i rizlinga rajnskog. Zasad se uzgaja najviše u Njemačkoj gdje je i nastala, ali valja istaći da je njen uzgoj preporučen, pa i otpočeo i u slovenskom podravskom rajonu, a kod nas u podregiji Slavoniji, Prigorju-Bilogori i Plešivici. U Hrvatskoj kerner, kao stolno suho vino, proizvodi se u vinogorjima Plešivica-Okić i susjednom Samobor, a kao polusuho u vinogorju Zelina. Prema tvrđenju vinogradara koji ju već uzgajaju, zadovoljavajuće je otporna na sivu plijesan (Botritis), pa se i stoga, a dijelomice i zbog dobre otpornosti na niske temperature, i zbog kakvoće vina koje je nalik rizlingu rajnskom, ali manje kiselo, i kod nas sve više zagovara i širi.
Plešivica
Plešivica je naziv jugozapadnog, niskoplaninskog dijela Žumberačkog gorja, koje, pružajući se u smjeru istok-zapad,