Acetaldehid

Acetaldehid (CH3 CHO) je redovni sastojak vina. Povećan sadržaj acetaldehida kvari vinu organoleptička svojstva pa podrumar odgovarajućim postupcima može zaustaviti njegovo prekomjerno nastajanje. Acetaldehid nastaje u tijeku alkoholnog vrenja mošta (dekarboksilacijom pirogrožđane kiseline, CH3 CO COOH – CO2 = CH3 CHO), da bi redukcijom prešao u etanol (CH3 CHO + 2H = CH3 CH2 OH). Ako u moštu ima slobodnog SO2, acetaldehid će se s njime svezati u stabilan spoj (etanolsulfonsku kiselinu) koji ima nisku konstantu disocijacije (svega 0,003 x 10-3). Da bi se to spriječilo, valja izbjegavati prekomjernu sulfitaciju mošta i masulja prije završetka vrenja. Mlada vina, nastala iz pravilno sulfitiranog mošta i vina, sadrže do 50 mg/l acetaldehida, dok je taj sadržaj kod prekomjerno sulfitiranih vina dvostruk, a kod slatkih i specijalnih vina i četverostruko veći. Kada vino stari u drvenim bačvama, tada manja količina etanola oksidacijom prelazi u acetaldehid. (CH3 CH2 OH + O = CH3 CHO + HOH). To je put nastanka octene kiseline (CH3 CH2 OH + O2 = CH3 COOH + H2 O) pa kažemo da je acetaldehid njen prekurzor ili preteča.

Povezano

Destilat poljoprivrednog podrijetla

Destilat poljoprivrednog podrijetla (voćni, žitni i dr.) je alkoholna kapljevina proizvedena destilacijom na više ...

Piridin

Piridin je otrovna tvar neugodna mirisa koja se dobiva iz katrana (a čija je empirijska formula C6H5N), pa uz ...

Abboccato

Abboccato je talijanska riječ u značenju „poluslatko” (manje slatko nego amabile), ekvivalent francuske riječi ...
Novosti