Albariño

Albariño (čit. albarinjo) je španjolski naziv za najpoznatiju i najpopularniju, visokokvalitetnu bijelu sortu vinskog grožđa. Stoljećima se uzgaja na sjeverozapadu Španjolske, točnije na području Galicije i to onog njenog dijela koji se naziva Rias Baixas (DO status je dobila 1988. godine). Pod imenom alvarinho poznata je i na sjeveru Portugala, u području Vinho verde. U Rias Baixas, pod albarinő je čak 90% vinogradarskih površina. Debela kožica bobice štiti ovaj kultivar od vlažne klime koju uzrokuje blizina Atlantika. Uzgaja se uglavnom na pergolama, a takav povišeni uzgoj, drži grožđe i preko dva metra iznad vlažnog tla. Urod a. je nizak, što objašnjava njegovu vrlo visoku cijenu. Jedna je od rijetkih španjolskih bijelih sorti koja ime daje i vinu, što je i istaknuto na etiketi. Vina proizvedena od tog kultivara (albariño mnogi smatraju najkvalitetnijim bijelim vinom Španjolske) suha su, bogata alkoholom i kiselinama i vrlo aromatična, često s izraženom aromom breskve, ali i citrusnog voća, jabuka i badema. Najbolja su mlada i izvrsno pristaju uz jela pripravljena od plodova mora. Proteklih godina, albariño poprima status kultnog vina u Španjolskoj, a grožđe se sada, s uspjehom, uzgaja i u Kaliforniji (u blizini zaljeva San Francisco), u Oregonu (Umpqua Valley) kao i u Australiji.

Povezano

Jelaska, Marcel

Jelaska, Marcel (1914.-2006.), jedan je od najpoznatijih i, s obzirom na ostvarene rezultate, najzaslužnijih ...

Sklerocij

Sklerocij je naziv jednog stadija (oblika) gljivice koji omogućava da taj patogen u za njega nepovoljnim uvjetima ...

Liqueur de tirage

Liqueur de tirage (fr. čit. liker d tiraž, riječ tiraž uz tisak, nakladu itd. znači i točenje) je sirup proizveden ...
Novosti