Canaiolo

Canaiolo (čit. kanajolo), vinska sorta crnog grožđa koja sudjeluje s 10 do 30 % u sastavu crnoga stolnog vina chianti i na tržištu vrlo cijenjenog vina Sassicaia. Chianti je DOC, a chianti classico DOCG, Sassicaia-Bolgheri se sastoji od najmanje 80% cabernet sauvignona, pa prema tome canaiolo u tom sastavu čini tek manji dio. O kultivaru canaiolo nero, prvi pisani trag datira iz 1303. god. (u knjizi Pier de Crescenzija „Opus commodorum ruralium”, gdje se spominje kao Vitis vinifera etrusca” i „canajuola”). Sazrijeva i bere se krajem rujna.

Povezano

Bistrila

Bistrila tvari organskog ili mineralnog podrijetla koje se dodaju vinu kako bi se fizikalno-kemijskim ili ...

Gazirano vino

Gazirano vino najčešće polusuho ili poluslatko vino u kojem ugljik (IV) oksid (ugljični dioksid) ne potječe od ...

Kastavska belica

Kastavska belica je od davnina uobičajeni naziv za bijelo vino koje se proizvodi iz mješavine grožđa većeg broja ...
Novosti