Tiještenje

Tiještenje (još i tiskanje, a nerijetko i prešanje od njem. riječi pressen i gepresst) je u postupku vinifikacije značajna radnja, kojom se iz svježe zgnječenog grožđa – masulja (u postupku proizvodnje bijelih vina) istiskuje tekuća faza – mošt, odnosno iz djelomično prevrelog masulja (u postupku proizvodnje rujnih vina), istiskuje djelomično prevreli mošt i time povećava korisni učinak – randman. Tiještenje masulja, a nerijetko i cijelog, ne zgnječenog grožđa valja obaviti odgovarajućim tijescima (prešama), primjenjujući naprave koje neće tarući (poput vijčanih tijesaka) lomiti sjemenke i ostale dijelove grozda i bobice što bi štetilo kakvoći konačnog proizvoda – vina.

Vidi: runjača-muljača.

Povezano

Mikro

Mikro (grč. mikros – malen) je riječ kojom se označavaju sitni,  maleni predmeti, naprave (poput mikroskopa) i sl.,

Etanol

Etanol (kem. empirijska formula C2H6O, a racionalna C2H5OH) je iza vode količinski najzastupljeniji sastojak u vinu

Plavo bistrenje

Plavo bistrenje je naziv za postupak odstranjivanja teških metala iz vina, (u koje se uvrštavaju oni čija je ...
Novosti