Zrenje vina

Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a traje sve do trenutka kada vino postigne optimalnu kakvoću. Zrenje vina traje kraće ili duže, ovisno o kakvoći i postupku preradbe grožđa (vinifikacije), sorti grožđa (s više ili manje šećera, kiselina i naročito s obzirom na boju crna, ružice, bijela), godištu berbe, primijenjenih tehnoloških postupaka u tijeku preradbe i doradbe, podrumskih uvjeta i dr.

Povezano

Pocrnjivanje vina

isto što i crni lom

Plitica

Plitica(fr. tasse á déguster ili tastevin) je srebrna metalna posudica, posebnog oblika, iz koje enolozi i vinotoče

Besjemene sorte vinove loze

Besjemene sorte vinove loze (grč. apyrene) su one u čijim bobicama nema sjemenki. Uzgajaju se s ciljem da se ponude
Novosti