Birsa

Birsa to što i birza, bersa, kan i vinski cvijet. Aerobna gljivica Mycoderma vini, na površini slabo alkoholnog, najčešće i nepravilno sulfitiranog vina u otpražnjenoj bačvi ili drugovrsnoj vinskoj posudi razgrađujući etanol na površini stvara bijelo-sive (kod bijelih) ili sivo-rumenkaste (kod rujnih vina) nakupine, koje, kada odebljaju potonu. Osim estetske mane, tako vino mijenja okus i miris, postaje gorkasto i vodenasto, zbog čega se smatra bolesnim i neužitnim za potrošnju. (Zakonom o vinu NN br. 96/03. članak 38, stavak 2) stavljanje u promet takvih vina zabranjeno je i (prema istom ZOV-u članak 76 stavak 9) kažnjivo.

Povezano

Ožanić Stanko

Ožanić Stanko (1870.-1944.), poznati hrvatski vinogr. stručnjak zaslužan za obnovu dalmatinskog vinogradarstva, ...

Etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla

Etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla je, (kako stoji u Pravilniku NN 172/04.), alkohol dobiven rafinacijom ...

Štitaste uši

Štitaste uši su vrlo rašireni štetnici iz reda kukaca (svrstani u poseban podred što se dalje dijeli u velik broj ...
Novosti