Grgić, Miljenko

PlavacGrgichGrgić, Miljenko (rođen 1923. u selu Desne, nedaleko Metkovića, Dubrovačko-neretvanska županija, Dalmacija). Nakon završene srednje škole upisuje (1949.) na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu studij vinogradarstva i vinarstva. U tijeku studija (1953.), nakon studentske prakse u Saveznoj Republici Njemačkoj (tada u nas često zvana i Zapadna Njemačka), otputovao je preko Kanade u SAD (Kalifornija, Napa Valley) gdje je kao enolog u tvrtki Chateau Montelena) proizvodio vina od kojih je uzorak chardonnaya na ocjenjivanju u Parizu proglašen najboljim. Taj rezultat je ocjenjen kao dokaz da se i u SAD, poglavito u vinorodno značajnoj Kaliforniji s obzirom na prirodne (tlo, podneblje…), tehnološke i znanstvene okolnosti mogu proizvoditi vrhunska vina, za koja su do tada takve ocjene dobivala vina iz Europe, poglavito iz Francuske.

Nakon tog uspjeha i nakon (u zajednici sa Austin Hillsom) utemeljenja zajedničke tvrtke pod imenima Grgich Hills Estate, nastavljena je u spomenutoj novo osnovanoj tvtci kvalitetna proizvodnja vina iz grožđa sorte chardonnay i drugih sorata, s tim da Grgić prenosi svoje znanje i iskustvo u tim poslovima i na zainteresirane proizvođače i članove udruga prijatelja loze i vina, od kojih je u SAD najpoznatija Zinfandel Advocates and Producers. Značajno je istaći da je Grgić, odmah nakon dolaska u Kaliforniju prvi upozorio na rodbinsku povezanost upravo spomenute najpoznatije kalifornijske sorte crnog grožđa zinfandel i najpoznatije crne sorte iz njegova zavičaja plavca malog, što je kasnije i znanstveno DNK analizom potvrđeno. Početkom 1996. godine Grgić i u Hrvatskoj osniva vinogradarsko-vinarsku tvrtku i to nedaleko svojeg zavičaja, na poluotoku Pelješcu, gdje proizvodi vrhunsko crno vino plavac mali iz grožđa sa znamenitih položaja Dingač, te zinfandel iz vlastitig vinograda nedaleko svoje vinarije, a bijelo vino pošip iz grožđa koje se proizvodi na susjednom otoku Korčuli.

Povezano

Denaturiranje

Denaturiranje je postupak kojim se, dodavanjem sastojaka obično neugodna vonja i okusa, neko jelo ili piće učini ...

Sladila

Sladila su sintetski proizvodi slatka okusa (poput kristaloze, natrijeva ciklamata i drugih), među kojima su u nas ...

Fosforna kiselina

Fosforna kiselina je prisutna u grožđu, moštu i vinu kao građevna tvar mnogih anorganskih i još više organskih ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more