Vinopedia

Pojam je nastao spajanjem latinske riječi vino (koju poznaju svi ljudski jezici i koja označava nadnaravno piće koje čovjek proizvodi i konzumira tisućama godina, a koje je u današnjem tamilskom s dravidskim korjenom još i pojmovno određenje za veselje, sreću i gošćenje) i grčke riječi pedia (u značenju obrazovanje i znanje). Znanje je izvor moći, a ova vinopedia.hr je mala riznica znanja o vinu (i uz vinogradarstvo i vinarstvo ovisnim znanstvenim i stručno praktičnim disciplinama, te zbirka informacija o našim i svjetskim najkvalitetnijim proizvođačima, trgovcima i institucijama koje u tome sudjeluju), ali i poduka u promišljenom stvaralaštvu u svim sektorima aktivnosti, (od proizvodnje, tržišta do potrošnje), te poticaj da nam ono bude glavni instrument ručka i večere, te sretnog zajedništva.

Objavljena na globalnoj internetskoj mreži ona je dostupna širokom krugu čitatelja, a prevođenje na engleski, talijanski, njemački i francuski jezik, (i to najprije tekstova koji opisuju vinogradarstvo Hrvatske i hrvatske autohtone kultivare), želja nam je da se zainteresiranima u svijetu predstave hrvatski vinogradarsko-vinarski potencijali i specifičnosti, a turistima koji posjećuju Hrvatsku pruže potrebne informacije o vinogradarskim regijama, podregijama, vinogorjima i vinima.

Autor i brojni stručnjaci (okupljeni u stručno uredništvo vinopedia.hr), koristeći se u radu blagodatima “wiki-media” i ostalih naprednih tehnologija, (te surađujući i uvažavajući prijedloge čitatelja), prenositi će stalno nova znanja i aktualna stanja iz ovog kulturološki i gospodarski zanimljivog i značajnog područja.

Povezano

Gram

Gram je oznaka tisućitog dijela mase pramjere kilograma. Prema tome kilogram (od grč. kilo = tisuću i gram) sadrži ...

Ninčuša

Ninčuša jedna od mnogih autohtonih dalmatinskih rodnih vinskih sorata crnoga grožđa, čiji se uzgoj Pravilnikom o ...

Silvaner

Silvaner (istoznačnice: Silvaner grüner, ili Sylvaner, Oesterreicher, u Švicarskoj Johanisberg Riesling) je u ...
Novosti