Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina to je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene količine vina) na vodenoj kupelji i sušenja zaostalog ekstrakta u platinskoj zdjelici u eksikatoru (tj. laboratorijskom sušioniku). Ukupni ekstrakt vina čine minerali, soli (npr. vinskog kamenca), bojila, šećeri i druge sastavine koje na 100°C ne ishlapljuju. Kada se od izmjerene količine ukupnog ekstrakta (u g/l) oduzme utvđena količina reduktivnih šećera umanjena za 1 gram (npr. glukoze i fruktoze, također u g/l) dobije se podatak koji pokazuje sadržaj suhog ekstrakta.

Povezano

Jambrović, Franjo

Jambrović, Franjo (1926.-2006.) je prva znanja o lozi i vinu naučio još kao osnovnoškolac u obitelji, da bi se ...

Palagružanka

Palagružanka je naziv bijele sorte plemenite vinove loze koja samonikla raste na kamenjaru, i to sada još samo kao ...

DOC

DOC kratica od Denominazione di origine controllata, što bi u prijevodu s talijanskog odgovaralo „kontrolirana ...
Novosti