DOC

DOC kratica od Denominazione di origine controllata, što bi u prijevodu s talijanskog odgovaralo „kontrolirana izvornost označavanja” (doslovno oznaka za kontrolirano podrijetlo). Primjena ovog sustava nadzora kakvoće vina u Italiji počela je 1966. godine, a obuhvaća uz definiranje vinogradarskog položaja, specifikaciju dopuštenih i preporučenih sorata v.l., utvrđivanje gornje granice dopuštenog uroda na ha, minimalni sadržaj alkohola u vinu te odredbe što se odnose na proizvodnju i školovanje vina. Zakonske norme za označavanje vina u Italiji predviđaju tri stupnja:

 • D. O. semplice (obična), što odgovara našoj oznaci stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla. To je općenita zakonska oznaka za zemljopisni naziv jednog vinogradarskog područja.
 • D. O. controllata (kontrolirana), što načelno odgovara našoj oznaci kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla.
 • D. O. controllata e garantita (kontrolirana i garantirana), što odgovara našoj oznaci vrhunsko vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog porijekla.

Prvu oznaku mogu nositi sva vina dobivena u pojedinim vinorodnim područjima tradicionalnim postupcima preradbe. Druga i treća je rezervirana za vina koja uz to ispunjavaju točno utvrđene norme, manje ili više stroge, pa ako zbog lošeg godišta ili drugih razloga (npr. odstupanja od odredbe koja propisuje dopušteni sortiment i sl.) ne ispune propisane uvjete, ne smiju se koristiti tim označavanjem, već se svrstavaju u niži klasifikacijski razred. Zakonom o vinu (ZOV) u RH i odgovarajućim Pravilnicima i kod nas se propisuje označavanje i zaštita zemljopisnog podrijetla, imena i oznake vina.
I u Italiji, slično kao i u drugim vinogradarskim zemljama, vina se razvrstavaju na:

 1. stolna, vino da tavola,
 2. IGT (Indicazione geografica tipica), što je oznaka za vino s kontroliranim podrijetlom grožđa, tipičnog za regiju iz koje potječe. Ta oznaka odgovara francuskom Vin de Pays, ili njemačkom Landwein.
 3. DOC i
 4. DOCG su oznake koje se dalje razvrstavaju na:
 • VSQPRD (što odgovara označavanju kvalitetnih pjenušavih vina proizvedenih u određenim regijama (vini spumanti di qualitả prodotti in regioni determinate),
 • VL QPRD likerska vina proizvedena u određenim regijama (vini liquorosi) i
 • VF QPRD biser vina proizvedena u određenim regijama (vino frizzante)
  Najviša kakvoća vina u Italiji označava se posebnim označavanjem podzone, odnosno položaja (tj. općine, imanja, vinograda i sl.) i za tu skupinu propisani su strogi uvjeti proizvodnje.
Povezano

Rebula

Rebula je tal. vinska sorta bijeloga grožđa kojoj se ime spominje (kao rebolla i raibola d’Istria) u istarskim ...

Ketoni

Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...

Malta

Malta je na svim svojim otocima (prema Bulletin de l’OIV) u razdoblju od 1994. do 1995. imala oko 4.000 ha ...
Novosti