Turska

Turska je na azijskom kontinentu uz Kinu i Iran najznačajniji proizvođač grožđa (od 32.000.000 do 36.000.000 dt), a uz Kinu, Cipar i Japan i vina (kojeg godišnje proizvede (od 230.000 do 293.000 hl). Glavne joj se vinogradarske zone prostiru uz obale Mramornog mora, na jugozapadnom dijelu zemlje (oko grada Izmira) i u središnjem, jugoistočnom i sjeveroistočnom dijelu Anadolije. Uz SAD, najveći je svjetski proizvođač suhog grožđa (s proizvodnjom od 3.139.500 dt u razdoblju 1986.-1995. i 3.393.000 u razdoblju 1996.-2000.), a velikom proizvodnjom stolnog grožđa (od oko 12.500.000 do 17.600.00 dt/god.) poznata je na mnogim europskim tržištima. Vinska proizvodnja (na osnovi preradbe zobatice sultanine, autohtonih vinskih sorata i introduciranih carignana i gamaya) u odnosu na ukupnu proizvodnju grožđa (od oko 36.000.000 dt) zanemariva je kao i potrošnja, jer iznosi tek 0,51 l/cap.

Povezano

Tartarati

Tartarati su soli vinske kiseline (lat. Acidum tartaricum), prisutne u grožđu, moštu i vinu. Najprisutniji je ...

Vinarski rječnik

Vinarski rječnik je poseban način opisivanja kušanjem stečenih utisaka kojima se služe vinski stručnjaci i ...

Vinistra

Vinistra ja naziv izložbe vina i vinarske opreme što se od 1994. godine održava u Poreču pod pokroviteljstvom ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more