Argentina spada među značajne proizvođače vina u svijetu. Do 1990. bila je najveći pro¬iz¬vo¬đač vina izvan Europskog kontinenta (19.914.000 hl u razdoblju 1986.-1990.). Na svjetskoj rang ljestvici (iza Italije, Francuske i Španjolske) zauzimala je tada četvrto mjesto, koje su joj u zadnjem desetljeću XX. stoljeća preuzele SAD. Od 2002. (kada je pod vinogradima bilo 208.000 ha, a te iste godine proizvodnja vina 12.695.000 hl), argentisko je vinogradarstvo povećavalo površine pod vinovom lozom (pa je 2004. godine imalo 213.000 ha) i proizvodnju vina (koja je te iste godine bila 15.464.000 hl), ali još nije dostiglo onu razinu koju je imalo u razdoblju 1986.-1990. Osnovne karakteristike argentinskog vinogradarstva i vinarstva su primjena najsuvremenijih postupaka u izboru sortimenta, uzgoja, agro i enotehnike, visok urod po jedinici (od oko 81 hl/ha) i konsolidacija mjesta na svjetskom tržištu (što potvrđuju statistički podaci iz 2004. godine kada je izvezeno 1,553.000 hl vina, 483.000 dt stolnog grožđa i oko 182.000 dt grožđica). Suvremeno A. v. i v. karakterizira i pad potrošnje vina u zemlji (od 85 l/cap. u 1973. na 55,9 l/cap. u 1988., 54, 4 l/cap. u 1989., 48,06 l/cap. u 1993., 43,97 l/cap. u 1994. i 42,32 l/cap. u 1995. god., da bi ta potrošnja spala na svega 32,11 l/cap. u 2001. i na 28,6 l/cap. u 2004. godini).
Najveća vinogradarska pokrajina Argentine je Mendoza (zapadno od glavnog grada Buenos Airesa) sa 70% ukupnih vinogradarskih i vinarskih potencijala. U oko 1.300 suvremeno opremljenih vinarija iz oko 50% ukupne proizvodnje grožđa (26.510.000 dt u 2004.) proizvode se crna suha vina (iz sorata cabernet sauvignon, pinot crni, barbera crna, malbeck, tempranillo, bonarda, verdot, lambrusco i dr.), a tek se 1/4 grožđa preradi u bijela suha vina (pretežito iz sorata pedro ximenez, pinot bijeli, malvazija, semillon, moscatel i dr.). Nešto više od 20% grožđa plasira se za potrošnju u svježem stanju (alphonse lavallée i dr.), a proizvode se i grožđice (od sorte sultanina i dr.). Druga je pokrajina San Juan (sjevernije od Mendoze) u kojoj se proizvode grožđice i zobatice (50%), bijela (40%) i crna (10%) suha i desertna vina. Uz Mendozu (70%), San Juan (20%) valja istaknuti još i Rio Negro (najjužnija vinogradarska pokrajina s oko 5% ukupnih vinogradarskih kapaciteta zemlje), zatim La Rioju (s 1,5%), Catamarcu (1%) i tek spomenuti da na preostalih 12 vinogradarskih pokrajina otpada neznatan dio od oko 2,5% ukupne argentinske vinogradarsko vinarske proizvodnje.