Trebbiano romagnolo

Trebbiano romagnolo

Trebbiano romagnolo je vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine Emilia-Romagna. Otuda se neznatno proširila i u područje Emilije, a još manje i u druga tal. vinorodna područja. Trs je bujnog rasta, rodnosti stalne i obilne. Grožđe slamnato-žuto, na sunčanoj strani rumeno, sočno. Na izrazitim vinogradarskim položajima i u dobrim godinama nakupi i do 19% šećera i oko 8 g/l kiselina, pa su iz takva grožđa proizvedena vina pitka, osvježavajuća i prikladna za sljubljivanje s vinima kojima nedostaje kiseline i svježine. Mnogo sličnosti s ovim kultivarom ima kod nas (u Dalmaciji) rasprostranjeni trbljan bijeli ili kuč. Kultivar je izrazito homogen, ali su unatoč tome selekcijom izdvojeni klonovi boljih svojstava, od kojih se spominje t. r. Rauscedo 5.

Povezano

Prirodni alkohol u vinu

Prirodni alkohol u vinu je oznaka za stvarnu količinu etanola u vinu, i to onu koja je nastala vrenjem šećera ...

Propanska kiselina

Propanska kiselina je istoznačnica za mliječnu kiselinu. Tu organsku karboksilnu kiselinu čini ugljikovodični lanac

Destilat poljoprivrednog podrijetla

Destilat poljoprivrednog podrijetla (voćni, žitni i dr.) je alkoholna kapljevina proizvedena destilacijom na više ...
Novosti