Trebbiano romagnolo

Trebbiano romagnolo

Trebbiano romagnolo je vodeći kultivar v. l. u Romagni, dakle samo u jednom dijelu tal. vinorodne pokrajine Emilia-Romagna. Otuda se neznatno proširila i u područje Emilije, a još manje i u druga tal. vinorodna područja. Trs je bujnog rasta, rodnosti stalne i obilne. Grožđe slamnato-žuto, na sunčanoj strani rumeno, sočno. Na izrazitim vinogradarskim položajima i u dobrim godinama nakupi i do 19% šećera i oko 8 g/l kiselina, pa su iz takva grožđa proizvedena vina pitka, osvježavajuća i prikladna za sljubljivanje s vinima kojima nedostaje kiseline i svježine. Mnogo sličnosti s ovim kultivarom ima kod nas (u Dalmaciji) rasprostranjeni trbljan bijeli ili kuč. Kultivar je izrazito homogen, ali su unatoč tome selekcijom izdvojeni klonovi boljih svojstava, od kojih se spominje t. r. Rauscedo 5.

Povezano

VT

VT je akronim za pojam vinarska terminologija. Vidi: vinarski rječnik.

Katastarsko jutro

Katastarsko jutro akronim (t.j. skraćenica od početnih slova)za zemljišni katastar je kj.
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenjahladne plazme na ...
Novosti