Trebbianio

Trebbiano je zajedničko ime u nazivima velikog broja kultivara, sličnih svojstava, ili možda klonova jednog kultivara v. l. što se u raznim vinorodnim područjima različito nazivaju. U Francuskoj najčešće ugni blanc, rjeđe queue de renard, a u Charente-u saint emillon. U Italiji trebbiano toscano, trebbiano romagnolo, trebbiano di Soave itd. U Hrvatskoj torbijan, trbijan, trbljan, trbljen, trebijan, trubijan, turbijan, kuč, dobrogostena, pljuskavac itd. Sve navedene sorte ili najvjerojatnije klonovi iste sorte rasprostranile su se i kod nas na području Dalmacije nakon prve obnove vinograda na američkim podlogama, ali se njihova sadnja (poglavito t. toscano ili ugni blanc, a manje i t. romagnolo) sadi i u novije doba zbog izvanredne rodnosti.

Vina što se proizvode iz grožđa ovih kultivara su najčešće srednje alkoholna i kiselinama bogata, pa osim što se svrstavaju u dobra stolna, odlična su osnova u proizvodnji vinskog destilata (odnosno cognaca, brandya i dr. sličnih jakih alkoholnih pića).
Vidi: aceto balsamico modenese.

Povezano

Demetalizacija vina

Vidi: kalijev ferocijanid, kalcijev fitat, polivinilimidazol.

Realni aciditet

Realni aciditet je isto što i aktualni aciditet. Vidi: pH.

Pinus halepsis

Pinus halepsis je vrsta bora smola kojega se obično kao i smola nekih drugih četinara koristila prije više od tri ...
Novosti