Trebbianio

Trebbiano je zajedničko ime u nazivima velikog broja kultivara, sličnih svojstava, ili možda klonova jednog kultivara v. l. što se u raznim vinorodnim područjima različito nazivaju. U Francuskoj najčešće ugni blanc, rjeđe queue de renard, a u Charente-u saint emillon. U Italiji trebbiano toscano, trebbiano romagnolo, trebbiano di Soave itd. U Hrvatskoj torbijan, trbijan, trbljan, trbljen, trebijan, trubijan, turbijan, kuč, dobrogostena, pljuskavac itd. Sve navedene sorte ili najvjerojatnije klonovi iste sorte rasprostranile su se i kod nas na području Dalmacije nakon prve obnove vinograda na američkim podlogama, ali se njihova sadnja (poglavito t. toscano ili ugni blanc, a manje i t. romagnolo) sadi i u novije doba zbog izvanredne rodnosti.

Vina što se proizvode iz grožđa ovih kultivara su najčešće srednje alkoholna i kiselinama bogata, pa osim što se svrstavaju u dobra stolna, odlična su osnova u proizvodnji vinskog destilata (odnosno cognaca, brandya i dr. sličnih jakih alkoholnih pića).
Vidi: aceto balsamico modenese.

Povezano

Ugljični dioksid

Ugljični dioksid (ili ugljik (IV) oksid, kem. empirijski znak CO2) je plin teži od zraka, bez boje, kiselkasta ...

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...

Vinkovo

Vinkovo(još i Vincekovo, Vincelovo, Vinceće) je vinogradarski blagdan, vezan uz dan Sv. Vinka (22. I.). Tada ...
Novosti