Traminac mirisni

Traminac mirisni (njem. Gewürztraminer, fr. savagnin aromatique rosé prema nekima posebna je sorta v. l. dok je neki ampelografi svrstavaju među klonove traminca od kojih se najčešće spominje traminac bijeli u Francuskoj zvan savagnin blanc, odnosno traminac crveni na njemačkom govornom području zvan Roter Traminer).

Za razliku od traminca crvenog i traminca bijelog, bijelo (najčešće poluslatko ili slatko) vino mirisnog traminac ima intenzivnu aromu ružina cvijeta i slastice iz badema poznatijeg po imenu marcipan, koja neke upućuje i na svezu s aromatičnom sortom muškat ottonela. Uzgojem mnogih klonova traminca mirišljavog otklonjen je ranije isticani prigovor zbog malog uroda i niske ukupne kiselosti jer se kod nekih klonova postiže urod i veći od 100 dt/ha. uz sadržaj šećera i preko 24% i ukupna kiselost nerijetko i do 7 g/l. U RH Pravilnikom priznatih kultivara v.l. (NN 159/04) traminac crveni i traminac bijeli svrstani su među preporučene kultivare u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska.

Povezano

Amonij nitrat

Amonij nitrat je naziv umjetnog gnojiva (koje na tržištu označavaju i kao AN) u kojem je pola dušika u amonijskom ...

Klikun

Klikun ime za bijelo ili crno vino po istoimenom nazivu proslavljenog vinogradarskog položaja na Požeškoj gori. ...

Ar

Ar naziv za fizikalnu veličinu površine kojoj je oznaka mjerne jedinice a, koji se definira kao 1a = 100 m2 = 1 ...
Novosti