Traminac crveni

Traminac_crveniTraminac crveni je (u Njemačkoj Roter traminer, još i clevner odn. clävner, u Mađarskoj tramin piros, u Bugarskoj mala dinka, Češkoj tramin červeny, u Italiji traminer aromatico, u Francuskoj uz velik broj drugih naziva još i savagnin rose i fromenteau rouge itd.)  vinska sorta za koju mnogi tvrde da potječe iz južnog Tirola i da je ime dobila po mjestu Tramin. Srednje je rodnosti. U Hrvatskoj preporučen je kultivar (u skladu Pravilnika NN 159/04.) u svim vinogorjima u regiji Kontinentalna Hrvatska.

Vina iz grožđa traminca crvenoga su cijenjena u prvom redu zbog profinjene arome i bukea. Boja dobro odnjegovanog traminca je slamnatožuta do zlatnožuta, okus najčešće polusuh do polusladak, rjeđe suh, alkoholnost srednje jaka, a manjak ukupne kiselosti nastoji se izbjeći ranijom berbom, ponegdje i sljubljivanjem s rizlingom rajnskim.. U Hrvatskoj su tri traminca svrstana u skupinu vrhunsko vino, od kojih dva potječu iz podregije Slavonija a jedan iz podregije Zagorje-Međimurje, dok je ukupni broj vina proizvedenih iz ovog kultivara i uvrštenih u skupinu kvalitetno (7) i stolno (8) pet puta veći. Najpoznatiji; traminci iz podregije Podunavlje, vinogorja Srijem (Ilok, Vukovar), Erdut i Baranja, čija je proizvodnja obnovljena (nakon mirne reintegracije okupiranih područja) u 1997. godini, nude se domaćim i stranim kupcima. Velik broj traminaca na naše tržište ponovo dolazi iz podravskog rajona Slovenije.

Povezano

Octikavost

je neizlječiva bolest vina koju uzrokuju octene bakterije razlažući alkohol u octenu kiselinu, po čemu je ova ...

Konzervirani mošt

Konzervirani mošt isto što i nijemi mošt. Kada se iz grožđa (muljanjem, cijeđenjem i tiještenjem) odvoji tekuća ...

Bukaleta

Bukaleta od grč. bokalion i tal. boccale izvedena riječ koja označava vrč odnosno pehar izrađen od pečene gline. Ta
Novosti