Travarica

Travarica je specijalna rakija što se proizvodi tako da se vinskom destilatu ili komovici (a jednako tako i voćnim rakijama, odnosno rakijama proizvedenim iz šumskih plodova) dodaju stabljike, lišće, plodovi ili drugi dijelovi raznih aromatskih biljaka (poput rutvice-Ruta graveolens, pelina-Artemisia absinthium, metvice-Mentha piperita, kadulje-Salvia officinalis, borovice-Juniperus communis i dr.) ili im se dodaju macerati proizvedeni u tu svrhu namakanjem i miješanjem tih istih dijelova biljaka u rakiji. Takvi se biljni dijelovi, odnosno plodovi mogu dodati i voćnom ili grožđanom masulju ili soku i prije vrenja. Ti, biljni dijelovi, odnosno iz njih i rakija proizvedeni macerati, ili tzv. poboljšivači, ne smiju biti škodljivi za ljudsko zdravlje. Travarici slična specijalna rakija je i orahovica i klekovača, pa jednako kao i za travaricu i takve rakije valja u prodaji označiti u skladu s Pravilnikom (NN 172/04.), uz naznaku rakije (odn. destilata) koji joj je osnova, a ako je ta osnova sastavljena od više vrsta rakija, tada se sve one moraju navesti opadajućem redoslijedu zastupljenosti. Mogu se navesti i upotrjebljeni plodovi, odnosno aromatsko bilje u skladu Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju hrane (NN 114/04. i 34/05.), a ako ti sastojci na deklaraciji nisu navedeni, proizvod mora pratiti proizvođačka dokumentacija. Alkoholna jakost specijalnih rakija, pa i travarice mora biti najmanje 37,5 % vol.

Povezano

Naplavni filtri

Naplavni filtri su naprave za filtriranje sa stalnim nanošenjem (doziranjem) fosilnog brašna radi stvaranja ...

Miris starog vina

Miris starog vina svojstven je vinima koja duže zriju, naročito u drvenim bačvama. Za tu specifičnu i za ljubitelje

Ciglar, Ivan

Ciglar, Ivan (1933.-2003.) je radeći u Zavodu za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta i ...
Novosti