Travarica je specijalna rakija što se proizvodi tako da se vinskom destilatu ili komovici (a jednako tako i voćnim rakijama, odnosno rakijama proizvedenim iz šumskih plodova) dodaju stabljike, lišće, plodovi ili drugi dijelovi raznih aromatskih biljaka (poput rutvice-Ruta graveolens, pelina-Artemisia absinthium, metvice-Mentha piperita, kadulje-Salvia officinalis, borovice-Juniperus communis i dr.) ili im se dodaju macerati proizvedeni u tu svrhu namakanjem i miješanjem tih istih dijelova biljaka u rakiji. Takvi se biljni dijelovi, odnosno plodovi mogu dodati i voćnom ili grožđanom masulju ili soku i prije vrenja. Ti, biljni dijelovi, odnosno iz njih i rakija proizvedeni macerati, ili tzv. poboljšivači, ne smiju biti škodljivi za ljudsko zdravlje. Travarici slična specijalna rakija je i orahovica i klekovača, pa jednako kao i za travaricu i takve rakije valja u prodaji označiti u skladu s Pravilnikom (NN 172/04.), uz naznaku rakije (odn. destilata) koji joj je osnova, a ako je ta osnova sastavljena od više vrsta rakija, tada se sve one moraju navesti opadajućem redoslijedu zastupljenosti. Mogu se navesti i upotrjebljeni plodovi, odnosno aromatsko bilje u skladu Pravilnika o općem deklariranju ili označavanju hrane (NN 114/04. i 34/05.), a ako ti sastojci na deklaraciji nisu navedeni, proizvod mora pratiti proizvođačka dokumentacija. Alkoholna jakost specijalnih rakija, pa i travarice mora biti najmanje 37,5 % vol.
Blanc de blancs
Blanc de blancs (bijelo od bijelog) neobvezatna oznaka pjenušca proizvedenog od bijelog vina, što je nastalo ...