Tokaj

Kao što je već objašnjeno pod natuknicom tocai, francuski je kultivar savignonasse, koji je u drugoj polovici XIX. st. na području talijanske pokrajine Friuli dobio naziv tocai, da bi otuda bio prenijet i u slovenska Goriška brda i u druga susjedna vinogorja u Sloveniji, gdje se uspješno uzgaja već dugi niz godina. S obzirom na to da je stručno i znanstveno dokazano da je riječ o jednoj fr. vinskoj sorti, za očekivati je da će se uskoro do sada korišteni mađarski naziv tokaj zamijeniti s pravim ili novim imenom sorte (a taj će vjerojatno biti ili sauvignonasse ili tocai friulano) i na taj način izbjeći nelojalna konkurencija i moguća pomutnja u označavanju vina u prometu. Goriško vino što još uvijek pogrešno označavaju tokaj, jače je alkoholno (do 13% vol.) od talijanskog (također pogrešno zvanog) tocaija (koji obično ima od 10,5 do 12,5% vol.), svojstvenog je mirisa i umjereno kiselo.
Vidi: tocai, tokajac.

Povezano

Enzimi

Enzimi (fermenti), organski spojevi koji svojom nazočnošću kataliziraju i ubrzavaju razgradnju nekih organskih ...

Razvrstavanje vina

Razvrstavanje vina se može obaviti prema njegovu sastavu, zatim prema kvalitetnim osobinama, podrijetlu, vremenu i ...

Baco 22A

Baco 22A (čit. bako 22a) je hibrid američke loze noah (kod nas poznatije kao noja) i francuske folle blanche. Zbog ...
Novosti