Tokaj

Kao što je već objašnjeno pod natuknicom tocai, francuski je kultivar savignonasse, koji je u drugoj polovici XIX. st. na području talijanske pokrajine Friuli dobio naziv tocai, da bi otuda bio prenijet i u slovenska Goriška brda i u druga susjedna vinogorja u Sloveniji, gdje se uspješno uzgaja već dugi niz godina. S obzirom na to da je stručno i znanstveno dokazano da je riječ o jednoj fr. vinskoj sorti, za očekivati je da će se uskoro do sada korišteni mađarski naziv tokaj zamijeniti s pravim ili novim imenom sorte (a taj će vjerojatno biti ili sauvignonasse ili tocai friulano) i na taj način izbjeći nelojalna konkurencija i moguća pomutnja u označavanju vina u prometu. Goriško vino što još uvijek pogrešno označavaju tokaj, jače je alkoholno (do 13% vol.) od talijanskog (također pogrešno zvanog) tocaija (koji obično ima od 10,5 do 12,5% vol.), svojstvenog je mirisa i umjereno kiselo.
Vidi: tocai, tokajac.

Povezano

Patoka

Patoka je odavna upotrebljavani izraz za tok (frakciju) što teče posljednji (podteka), npr. u postupku proizvodnje ...

Runjača-muljača

Runjača-muljača je naprava za runjenje i gnječenje (muljanje) grožđa. Centrifugalne motorne r-m. gnječe bobice ...

Mycoderma vini

Mycoderma vini je naziv gljivice koja uzrokuje bolest vina koju nazivamo vinski cvijet.
Novosti