Tokaj

Kao što je već objašnjeno pod natuknicom tocai, francuski je kultivar savignonasse, koji je u drugoj polovici XIX. st. na području talijanske pokrajine Friuli dobio naziv tocai, da bi otuda bio prenijet i u slovenska Goriška brda i u druga susjedna vinogorja u Sloveniji, gdje se uspješno uzgaja već dugi niz godina. S obzirom na to da je stručno i znanstveno dokazano da je riječ o jednoj fr. vinskoj sorti, za očekivati je da će se uskoro do sada korišteni mađarski naziv tokaj zamijeniti s pravim ili novim imenom sorte (a taj će vjerojatno biti ili sauvignonasse ili tocai friulano) i na taj način izbjeći nelojalna konkurencija i moguća pomutnja u označavanju vina u prometu. Goriško vino što još uvijek pogrešno označavaju tokaj, jače je alkoholno (do 13% vol.) od talijanskog (također pogrešno zvanog) tocaija (koji obično ima od 10,5 do 12,5% vol.), svojstvenog je mirisa i umjereno kiselo.

Vidi: tokajac

Povezano

Tambača Andrija

Tambača Andrija (1913.-2013.) vinogradarsko-vinarski djelatnik, autor brojnih stručnih članaka poglavito iz užeg ...

Suho vino

Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih, biser i gaziranih ...

Mikro

Mikro (grč. mikros – malen) je riječ kojom se označavaju sitni,  maleni predmeti, naprave (poput mikroskopa) i sl.,
Novosti