Tokajac

Tokajac je kod nas uobičajen naziv za mađarsko prirodno desertno vino koje se proizvodi iz prosušenih, plemenitom plijesni napadnutih bobica sorte furmint (šipon, odn. moslavac). Naziv ovoga odavna i nadaleko cijenjenog vina, koje Mađari pišu i izgovaraju tokaji, potječe od imena ograničenoga vinorodnog položaja, smještena u najjužnijem dijelu vinorodne zone Hegyalija. Nastanak tokajca u svezi je s vulkanskim sastavom tla, suhom i u jesen do kasna blagom klimom, premda se izuzetno dogodi da na prezrelo i prosušeno grožđe zbog odgađanja berbe padne i snijeg. Uz ova dva čimbenika valja spomenuti još dva: sortu i tehnološki postupak proizvodnje.
Uz suho vino tokaji, koje se također proizvodi, ali iz neprosušenog grožđa sorte furmint, najpoznatija su prirodna desertna vina tokaji szamorodni i tokaji aszu.
Tokaji szamorodni je suho, rjeđe i poluslatko vino koje se proizvodi iz grožđa kasne berbe, djelomice prosušenih i plemenitom plijesni napadnutih bobica.
Tokaji aszu nastaje probirnom berbom prosušenih grožđica, koje se stavljaju u posebne platnene vreće i tiješte. Ono što se tim tiještenjem dobije i nije mošt, već više nalik na pastu koja se (u količini od 30 do 45 kg) otapa u svježem moštu (ausbruh) i u posudi kojoj je obujam 136 l (tzv. gönczer). O odnosu te guste paste i svježeg mošta (koji se izražava prema jednoj staroj mjeri kao puttonos) ovisi sastav i tip vina. Na etiketi tokaj(c)a naveden je taj podatak, s tim da vino može sadržavati najviše do 6 puttonosa.
Tokaji maszlasi i naročito
tokaji eszencia su slično, kao i aszu prirodna, desertna vina, ali s relativno malim sadržajem alkohola i s visokim postotkom šećera, i dakako, svih drugih sastojaka; glicerola i do 18g/l, ukupnih kiselina između 9 i 10g/l, i ostalih što tvore ekstrakt. Vrenje što se provodi u već spomenutim bačvicama (gönczerima od 136 l i u tunelskim podrumima na dubini od 17 i više metara pod zemljom teče sporo, pa izgradnja (pod čime se podrazumijeva dozrijevanje) vina (bez pretakanja i bistrenja koje se i ne provodi) traje najkraće dvije ili tri godine.
Tokaji szamorodni je najniža, a tokaji eszencia najviša kvalitetna kategorija ovih prirodnih desertnih vina kojima je zajednička značajka zlatnožuta do jantarna boja, profinjen desertni miris koji neke podsjeća na svježu koricu kruha, druge više na miris lipe i bagrema. Kad se kaže da to vino ima pun, fin i skladan miris i okus, valja dodati da mu se bogatstvo ne da riječima opisati, već ga samo pijući doživjeti.

Povezano

Vlaška

Vlaška je naziv kultivara vinove loze što se uzgaja na području Kaštela i trogirske Zagore. Nema podataka o njenom ...

Hugues, Carlo

Hugues, Carlo (1849.-1934.), Jedan od najpoznatijih osnivača i voditelja instituta i polj. škole u Poreču, kojoj je

Dušične tvari u grožđu, moštu i vinu

Dušične tvari u grožđu, moštu i vinu su brojne i s obzirom na sastav raznolike. Ukupnu količinu tih tvari grožđe ...
Novosti