Refraktometar

Refraktometar

Refraktometar (lat.) je optička naprava kojom se na načelu loma svjetla određuje sadržaj suhe tvari. Za potrebe vinogradara i vinara izrađeni su refraktometri kojima se istodobno očitava suha tvar i šećer u %. Refraktometri koji se koriste u vinarstvu obično imaju ljestvicu od 0 do 35 (gdje svaki podjeljak vrijedi 0,2 %) ili od 0 do 50 gdje podjeljak vrijedi 0,5 %). Za određivanje suhe tvari (šećera) u konc. moštu koriste se refraktometri s podjelom od 40 do 85 %. Ovom napravom utvrđeni sadržaj suhe tvari, odnosno šećera je približno točan, valja ga još i korigirati za slučaj da temperatura znatnije odstupa od one za koju je refraktometar baždaren. Zato se prigodom kupnje ove naprave obično dobiju i upute za rad. U novije doba izrađeni su i takvi refraktometri s kojima se, umjesto šećera, odmah očitava sadržaj potencijalnog alkohola u budućem vinu, pa i takovi, kod kojih se neposredno prilikom mjerenja obavlja temperaturna korekcija. Na kraju kažimo još i to da uz opisane prenosive, ručne refraktometre postoje i tzv. stabilni, na kojima se očitavanje gustoće (po Bé, Babo-u, Oe° g/l ili u nekim drugim m. j.) obavlja digitalno, s tim da se takva očitanja i pismeno registriraju.

Povezano

Sistemično aktivirana rezistentnost

Sistemično aktivirana rezistentnost je naziv za usmjerenu (kurativnu i preventivnu) zaštitu bilja prema uzoru na ...

Voćni sok

Voćni sok se proizvodi preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili ...

Vinifikacija

Vinifikacija je zajednički naziv za skup radnji kojima se grožđe pretvara u vino, dakle preradba grožđa i ...
Novosti