Stabilizacija

Stabilizacija je naziv za veći broj postupaka sa svrhom proizvodnje vina koje se neće mutiti niti će se u njemu neke tvari taložiti (tzv. stabilnog vina). Spontana stabilizacija (dugim odležavanjem u odgovarajućim podrumskim uvjetima) je spora, nesigurna, naročito kod bijelih vina i skupa, pa se pribjegava određenim radnjama (bistrenje, hlađenje, sulfitiranje, naplavna, EK-filtracija, cross-flow mikrofiltracija) kojima se vino podvrgava prije, (termolizacija) odnosno po završenom punjenju u boce (pasterizacija). Da bi se sačuvala aroma, bouquet i svježina vina, postupci termolizacije i pasterizacije vina uglavnom su napušteni, jer ih uspješno zamjenjuju suvremeni načini fine filtracije.

Povezano

Virusna infektivna degeneracija loze

Virusna infektivna degeneracija loze je uz virusno oboljenje uvijenosti lišća loze (engl. Grapevine leaf roll ...

Vabac

Vabac je u Vinodolu ne tako davno upotrebljavani, a danas već zaboravljeni naziv za sadnicu vinove loze

Trummer Anton

Trummer Anton (?-1889.) sin  je glasovitog ampelografa Franza Xavera Trummera uz kojeg se razvio u vrsnog ...
Novosti