Proba na malo

Proba na malo (ili pokus u malom) je i kod nas uobičajen naziv za pokus, tj. radnju koja prethodi postupku bistrenja, sljubljivanja i sl. Proba na malo za bistrenje provodi se obično u menzurama (4-5 kom.), u koje se odmjere jednake količine ispitivanog vina (npr. 0,1 l). Dodatkom različitih količina bistrila i promatranjem učinka, određuje se koja je kombinacija dala najbolje rezultate, pa se prema tom nalazu preračunaju potrebne količine bistrila što ih valja dodati vinu u postupku. Slično se postupa i prije sljubljivanja vina, s tim da je uz analitičku kontrolu (npr. sadržaja etanola, ukupnih kiselina i sl.) za utvrđivanje rezultata u ovom slučaju još značajnija i degustacijska ocjena.

Povezano

Živahno vino

Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog ...

Ha

Ha oznaka za dopuštenu mjernu jedinicu hektar, (koja je izvan SI) fizikalna veličina površina, 10.000 m2.

Oceanija

Oceanija obuhvaća za vinogradarsku statistiku dva značajna područja, Australiju i Novi Zeland. Na području O. ...
Novosti