Pošip

pošip

Pošip je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Iako se samo iznimno uzgaja i u drugim susjednim vinogorjima podregije Sredna i južna Dalmacija, odnosno u podregiji Sjeverna Dalmacija (gdje je Pravilnikom o Nacionalnoj listi, NN 159/04. svrstana među preporučene) ime ove sorte i istoimenoga vina opravdano se vezuje uz otok Korčulu, gdje se od davnina uzgaja i gdje je još 1967. (kao prvo bijelo vino iz Hrvatske) zaštićeno i proglašeno čuvenim, tj. vrhunskim. Naime, p. je sorta uskog areala (franc. plasticiteta). U sastavu vrhunskog vina Pošip sudjeluje i grožđe bratkovine. Vrhunsko vino pošip je najčešće zlatnožute boje, jake alkoholnosti (oko 13 % vol.), skladne kiselosti (oko 6 g/l) i punog i osebujnog okusa s izrazitom svojstvenom aromom. Vrhunsko vino Pošip s oznakom k.z.p. s vinogorja Korčula proizvodi veći broj proizvođača.

Dodajmo da se i kultivar moslavac, kojeg ne treba poistovjećivati s upravo kratko opisanim dalmatinskim pošipom, negdje (npr. u Sloveniji) također naziva pošip.

Povezano

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum je sve do nedavno smatran glavnim uzročnikom opake bolesti vina koja se kod nas naziva ...

Francuski paradoks

Francuski paradoks je naziv pod kojim je televizijska kuća CBS emitirala (u studenom 1991. godine) emisiju o vinu, ...

Akar

Akar (tur.) je uz značenje za posjed (kuće i zemljišta kao neotuđivog imetka) i stara mjerna jedinica za površinu ...
Novosti