Orvieto

Orvieto je poznato suho (secco) i poluslatko (abboccato) vino iz Umbrije, talijanske vinogradarske pokrajine koja ne seže do mora. Proizvodi se u njenoj jugozapadnoj provinciji Terni iz mješavine grožđa malvazije i trbljana (trebbiano) te još nekih manje poznatih autohtonih kultivara. Uz isticanje tradicionalnog-klasičnog postupka preradbe grožđa i doradbe vina, za njegovu slavu uz kakvoću zaslužni su i rimski pape koji su to vino, poput Grgura XVI. (1765.-1846.) rado pili i s razlogom hvalili.

Povezano

Udruge prijatelja trsja i vina

U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...

Čapski biser

Čapski biser kod nas još i julski muškat i biser od Čabe. Vrlo je rana stolna sorta grožđa svjetlo žute boje; zbog ...

Miklaužić Ljudevit (Lujo)

Miklaužić Ljudevit (Lujo) (1926.-1991.), vrstan vinogradar i vinar. Počeo radom u Institutu za v. v. v. v. u ...
Novosti