Orvieto

Orvieto je poznato suho (secco) i poluslatko (abboccato) vino iz Umbrije, talijanske vinogradarske pokrajine koja ne seže do mora. Proizvodi se u njenoj jugozapadnoj provinciji Terni iz mješavine grožđa malvazije i trbljana (trebbiano) te još nekih manje poznatih autohtonih kultivara. Uz isticanje tradicionalnog-klasičnog postupka preradbe grožđa i doradbe vina, za njegovu slavu uz kakvoću zaslužni su i rimski pape koji su to vino, poput Grgura XVI. (1765.-1846.) rado pili i s razlogom hvalili.

Povezano

Klosterneuburška moštna vaga

Klosterneuburška moštna vaga čit. klosternojburška moštna vaga, koja se naziva i baboova, po autoru Freiherr von ...

Refošk

Refošk je naziv sorte od tal. refosco, što odgovara hrv. rafošk.

Mirna vina

Mirna vina (VT) ne sadrže povećanu količinu ugljičnoga dioksida, koja bi, primjerice kao kod pjenušca, biser ili ...
Novosti