Ose

Ose (lat. naziv podreda Vespidae) su kukci iz reda opnokrilaca (Hymenoptera) u koji je uvršten velik broj vrsta, od kojih su vinogradarima i voćarima najpoznatije obična osa (Vespula vulgaris L.) i stršen (Vespa crabro l.). Te se vrste hrane i mesom bobica (ili drugog zrelog i mekog voća). U ispražnjelu bobicu grožđa (od koje je ostala samo kožica), nasele se vinski kvasci koji ostatak šećera prerade u etanol koji se aktivnošću bakterija octenog vrenja uocti. Nastala hlapiva kiselina i drugi nepoželjni mirisi (koji nastaju aktivnošću prijesni) štete kakvoći mošta i vina proizvedenog iz takva grožđa. Intenzitet napada tih prirodnih neprijatelja nekih kukaca i štetnika koji su i fitofagi ovisi između ostalog i o klimatskim prilikama.

Vinogradari i voćari zaštitu provode postavljanjem boca s otvorom sa strane i s mamcem (trulo voće, uocteno vino, pivo) u kojima ose i stršljeni (ne nalazeći izlaz) ugibaju. Za mamac se ne preporuča slatka tekućina, jer bi takva privlačila pčele. Jedan od načina uništavanja ovih štetnika je i pronalaženje osinjaka, koje noću ili rano zorom valja prskati insekticidom. S obzirom da se opisani napadi osa i stršljena na grožđe događaju u doba feno faze dozrijevanja, prskanje grožđa insekticidima, zbog kratkog vremenskog razdoblja za njihovu razgradnju, nije dozvoljeno. Vidi:
karenca, entomologija, štetnici vinove loze.

Povezano

Prporenje

ukorjenjavanje cijepa ili ključića.

Betonska vinska cisterna

Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne ...

Čokot

Čokot (orij.) naziv za cijelu biljku vinove loze, jednako kao i trs. U Dalmaciji i nekim drugim hrv. krajevima ...
Novosti