Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet pripisuje jabučnoj kiselini (koje zaista i ima više u nezrelom voću u kojem međutim nedostaje i šećera i voćnih aroma, koje također u izvjesnoj mjeri prekrivaju oporost). Opora su mlada kisela vina koja tek nakon jabučno mliječnog vrenja (kada opora jabučna kiselina prijeđe u makanu i blagu mliječnu kiselinu) postaju skladna, harmonična.

Povezano

Švicarska

U razdoblju između 1981. i 1985. godine u Švicarskoj je bilo evidentirano 14.000 ha vinograda, a u sljedećih pet ...

Enolog

Enolog (grč. oínos = vino, logos = govor ili u prenesenom znanost), vinski stručnjak, osoba koja je diplomirala ...

Vitis

Vitis je u sistematizaciji bilja botanički latinski naziv roda čiji je hrvatski naziv loze iz porodice (Familia) ...
Novosti