Nefelometar

Nefelometar

Nefelometar je naprava za mjerenje bistroće vina. Temelji se na prolasku svjetlosti kroz tekućinu. Mjera za bistroću vina (i drugih tekućina) označava se kao NTU (Nephelometric Turbidity Units). Kristalno bistrim bijelim vinima smatraju se ona kojima je NTU manji od 1,1. Da bi rosé vina bila kristalno bistra moraju imati NTU manji od 1,4 dok je za crna, odnosno crvena vina gornja granica NTU 2,0. Ako su te vrijednosti iznad navedenih, vina se smatraju magličastima, maglovitim, odnosno mutnima.

Prozirnost tekućine, u našem primjeru vina, ovisi o prisutnosti i sadržaju bojila i organskih i anorganskih nakupina i čestica koje se nisu istaložile, već u vinu lebde. Ovisno o stupnju prozirnosti, enolozi, sommelieri i ljubitelji vina najčešće vina razvrstavaju na kristalno bistra: što je odlika izvanredno odnjegovanih, pretežno bijelih vina. Bistra vina, koja nemaju živost prvih, ali ipak pripadaju skupini dobro odnjegovanih vina. Magličasto vino jedva primjetljivo opalescira, pa kažemo da difuzno reflektira svijetlost. Viši stupanj takvog stanja se označava kao maglovito vino.

Mutno vino uz magličastu nečistoću posjeduje i okom (bez povećala ili drugih pomagala) uočljive čestice što u njemu lebde, a potječu ili od tvari endogenog podrijetla (koaguliranih bojila, bjelančevinastih tvari vina, kristala soli organskih kiselina i metala, spojeva željeza i tanina ili drugih produkata fizikalnih, fizikalno – kemijskih ili bioloških promjena što se zbivaju u vinu), ili su u nj dospjeli nepažnjom, odnosno nepravilnim postupcima filtriranja (npr. bistrilo, komadići pluta i sl.).

Magličasta, maglovita i mutna vina nije dopušteno stavljati u promet, a ako se nađu u prodaji, valja ih vratiti proizvođaču radi dorade. Čestice zamućenja bolje se zapažaju ako se jake zrake svjetlosti od njih odbijaju, pa tada one svjetle, kao da su i same izvor svjetlosti. Na toj pojavi, što je dobila ime irskog fizičara Tyndalla (i naziva se Tyndallov fenomen) temelje se naprave za mjerenje mutnoće (turbidometri), od kojih se najčešće spominje nefelometar.

Povezano

Sistemici

Sistemici su zaštitne tvari koje ulaskom u biljku, biljci ne smetaju, ali smetaju parazitskoj gljivici, pa na taj ...

Uš lozina

Uš lozina (crna štitasta lozina uš, Targionia vitis) je samo jedan od mnogobrojnih štetnika v. l. (poglavito u ...

Glukonska kiselina

Glukonska kiselina (empirijska formula C6H12O7, racionalna CH2OH CHOH CHOH CHOH GHOH COOH) je organska kiselina što
Novosti