Trpko

Trpko (astringent – koji steže) se najčešće opisuje kao okus, iako nas o tome obavještavaju tzv. mehanoreceptori, tj. osjet opipa. Trpko i stezajuće najčešće izazavaju fenoli i polifenoli, poglavito tanini i polimeri kinona. I metalni okus bi valjalo označiti kao metalni opip, a on zaista i ovisi o količini metala u vinu. Informaciju o oksidiranom i maderiziranom vinu također zahvaljujemo osjetu opipa, kojeg i u ovom primjeru poistovjećujemo s osjetom okusa. Trpak okus imaju dugo macerirana crna vina, porto vina i retsine.

Povezano

Maceracija

(lat.), postupak namakanja neke krute tvari (npr. dropa, voća, aromatskog bilja i sl.) u tekućini (npr. u moštu, ...

Crveno vino

Crveno vino istoznačnica za crno vino. Manje obojeno crno, odn. crveno vino naziva se (poglavito u narodnim ...

Ruževina bijela

Ruževina bijela je dalmatinska bijela sorta vinove loze iz čijeg se je grožđa (kako navodi Andrija Tambača u knjizi
Novosti