Trpko

Trpko (astringent – koji steže) se najčešće opisuje kao okus, iako nas o tome obavještavaju tzv. mehanoreceptori, tj. osjet opipa. Trpko i stezajuće najčešće izazavaju fenoli i polifenoli, poglavito tanini i polimeri kinona. I metalni okus bi valjalo označiti kao metalni opip, a on zaista i ovisi o količini metala u vinu. Informaciju o oksidiranom i maderiziranom vinu također zahvaljujemo osjetu opipa, kojeg i u ovom primjeru poistovjećujemo s osjetom okusa. Trpak okus imaju dugo macerirana crna vina, porto vina i retsine.

Povezano

Kraljica vina

V.: “vinska kraljica”.

Ppm

Ppm (ili partes per millionem) je broj koji označava jedan naprema milijun (piše se 10-6 ili 0,000001, odnosno ...

Klarol

Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. ...
Novosti