Nebbiolo

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama (Pijemont, Lombardija, Val d’Aosta). Iako osjetljiva na pepelnicu i sivu plijesan, uz pravilnu zaštitu i rez (srednji do dugi) rodi dobro i redovito. Rubinskocrvena do granatnocrvena, alkoholom i ekstraktom bogata suha vina, zbog sortne heterogenosti (tj. zbog većeg broja klonova), a ponajviše zbog utjecaja tla i podneblja kraja u kojem nastaju, kakvoćom se podosta razlikuju. Možda je i to razlogom što u prodaji nose imena proizvodne zone poput Barolo, Barbaresco, Gattinara, Ghemme i sl. Najveći tal. i svjetski rasadnik Rauscedo klonskom selekcijom uzgojio je više klonova koji se u prometu označavaju tradicionalnim imenima (poput lampia i sl.) ili samo kao n. R1, n. R2 i n. R6.

 

Povezano

Chardonnay

Chardonnay (čit. šardone), franc. vinska sorta bijelog grožđa koju su pred dvadesetak i više godina mnogi ugledni ...

L’Union internationale des oenologues

L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...

Biološka desacidifikacija

Biološka desacidifikacija je proces u kojem se aktivnošću mikroorganizama (kvascima, ali znatno više bakterijama) ...
Novosti