Merkaptani

Merkaptani su organski spojevi građom slični alkoholima, ali po kemijskim i fizikalnim osobinama posve različiti. Zbog sličnosti građe (u alkoholima skupina OH ovdje je SH) zovu se još tioalkoholi. Vinu daju neugodan vonj po gnjilim jajima, koji se iz vina odstranjuje otvorenim pretokom i sulfitiranjem ili se takvo vino tretira nekim drugim dopuštenim sredstvom (bakrovim sulfatom, dok je uporaba srebrovog klorida zakonom zabranjena), a nakon toga i aktivnim ugljenom eponitom. Da se izbjegne ova mana valja ga pravodobno, a to znači što prije, otočiti s taloga, a kod zaštite praznog ili ispražnjenog suđa paziti da s upaljene sumporne vrpce ne bi kapao elementarni sumpor u vino.

Povezano

Acetobacter

Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje ...

Buklija

Buklija naziv običaja (u Srednjoj Dalmaciji) iznošenja najboljeg vina i prošeka ispred kuće kojim se časti svatove ...

Traminac

Vidi: traminac bijeli, traminac crveni, traminac mirisni
Novosti