Acetobacter

Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje mogu oksidirati etanol (alkohol) vina u octenu kiselinu. Izazivaju i octikavost. U starijoj stručnoj literaturi ove su bakterije opisane pod imenom Mycoderma aceti. Acetobacter xylinum, ovisno o koncentraciji kisika tvori ili octenu maticu ili sluzavi talog. Acetobacter vini, još i Mycoderma vini razgrađuje ocat i zamućuje ga. Da bi se proizvodnjom uspješno upravljalo, kao i da bi se proizvele veće konc. oct. kis. (i do 12%) te da bi se sve to obavilo u kratkom roku (od 20 sati), za industrijske potrebe se proizvode čiste kulture oct. bakterija.

Povezano

Lozin lisni miner

Lozin lisni miner (Holocacista rivillei Stt) je u prošlosti registriran kao štetnik na vinovoj lozi u Dalmaciji, na

Selekcija

Selekcija (lat. selection – izbor, odabir) je pojam kojim se (uz brojna druga značenja) opisuju i promjene živih ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more