Merkaptani

Merkaptani su organski spojevi građom slični alkoholima, ali po kemijskim i fizikalnim osobinama posve različiti. Zbog sličnosti građe (u alkoholima skupina OH ovdje je SH) zovu se još tioalkoholi. Vinu daju neugodan vonj po gnjilim jajima, koji se iz vina odstranjuje otvorenim pretokom i sulfitiranjem ili se takvo vino tretira nekim drugim dopuštenim sredstvom (bakrovim sulfatom, dok je uporaba srebrovog klorida zakonom zabranjena), a nakon toga i aktivnim ugljenom eponitom. Da se izbjegne ova mana valja ga pravodobno, a to znači što prije, otočiti s taloga, a kod zaštite praznog ili ispražnjenog suđa paziti da s upaljene sumporne vrpce ne bi kapao elementarni sumpor u vino.

Povezano

Moslavina

Moslavina je jedna od sedam podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, sa svega dva vinogorja, a to su ...

Izborna berba prosušenih bobica

Izborna berba prosušenih bobica (njem. Trockenbeerenauslese, slovensko vrhunsko vino suhi jagodni izbor) je ...

Zlatarica

Zlatarica je preporučena sorta bijeloga grožđa u podregiji Dalmatinska zagora (NN 172/04.). S obzirom na dobru ...
Novosti