Merkaptani

Merkaptani su organski spojevi građom slični alkoholima, ali po kemijskim i fizikalnim osobinama posve različiti. Zbog sličnosti građe (u alkoholima skupina OH ovdje je SH) zovu se još tioalkoholi. Vinu daju neugodan vonj po gnjilim jajima, koji se iz vina odstranjuje otvorenim pretokom i sulfitiranjem ili se takvo vino tretira nekim drugim dopuštenim sredstvom (bakrovim sulfatom, dok je uporaba srebrovog klorida zakonom zabranjena), a nakon toga i aktivnim ugljenom eponitom. Da se izbjegne ova mana valja ga pravodobno, a to znači što prije, otočiti s taloga, a kod zaštite praznog ili ispražnjenog suđa paziti da s upaljene sumporne vrpce ne bi kapao elementarni sumpor u vino.

Povezano

Tartarati

Tartarati su soli vinske kiseline (lat. Acidum tartaricum), prisutne u grožđu, moštu i vinu. Najprisutniji je ...

Taksonomija

Taksonomija (grč. tȁksis - red, nómos - zakon), je istoznačnica za do sada češće korištenu riječ sistematika. Riječ
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more