Marsala (tal.) je specijalno likersko vino nazvano po gradu Marsali na Siciliji, premda kakvoćom i čuvenošću ne zaostaje ni marsala iz drugih proizvodnih područja (Trapani i Castellammare del Golfo). Marsala se proizvodi iz mošta prezrelog i zdravog grožđa (catarratto bianco i dr.) kojem se nakon vrenja dodaje na otvorenoj vatri ugušćeni mošt (tzv. cotto, odn. calamich) i mistela (tzv. sifone koja nastaje alkoholiziranjem i u bačvicama od 6 hl. tzv. bozzellima zrenjem). Ovisno o nizu čimbenika (postupak, kakvoća osn. sirovine i dr.) na tržištu su najpoznatije M. fini, sa 17% vol. alk., M. superiore koja je bogatija s alkoholom (18% vol. ) i šećerom (oko 10 %) te M. vergini (soleras). Talijanski propisi dozvoljavaju i proizvodnju marsali sličnih vina (tzv. speciali), koja su aromatizirana bademom ili lješnjakom, a u koje se kao podgrupa uvrštavaju marsala speciale uovo, crema, mandorla i nocciola. Dobro odnjegovana marsala je bistra, zlatnožuto do jantarno obojena, karakteristična ugodna mirisa i aromatična okusa koji se dugo osjeća (vidi: kaudalija). Poslužuje se na kraju glavnoga obroka, na temperaturi ambijenta gdje se boravi, a zbog toničnoga djelovanja preporuča se osobama kojima je potrebna okrepa i jačanje.
Acetati
Acetati su soli i esteri octene kiseline.