Licul Ranko

Licul Ranko (1917. – 2010.) je cijenjeni vinogradarski stručnjak koji je početna znanja iz te gospodarske djelatnosti stekao u obitelji (u rodnom istarskom gradiću Roču), a zatim, (nakon nedovršenog studija, kojeg je zbog ratnih prilika bio primoran prekinuti) i u tijeku kraćeg zaposlenja neposredno nakon završenog Drugog svjetskog rata. Na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1947. godine, nakon čega, sada već kao vinogradar sa praktičnim iskustvom, održava vinogradarsko-voćarske tečajeve i sudjeluje na poslovima osnivanja loznih i voćnih rasadnika u Slavoniji. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima na tim poslovima, ponuđeno mu je mjesto nastavnika iz vinogradarstva na Srednjoj poljoprivrednoj školi u Poreču (tada zvanom Poljoprivrednom tehnikumu). Zapošljava se 1948.godine na zagrebačkom Agronomskom fakultetu gdje 1961. doktorira, a desetak godina kasnije (točnije 1972., nakon profesora dr. Nikole Šermana) preuzima dužnost redovnog profesora iz vinogradarstva.

Tu je dužnost uspješno obnašao sve do umirovljenja (1983.). Uz nastavnički i znanstveni rad na mnogim područjima vinogradarske struke povremeno objavljuje stručne članke (u Agronomskom glasniku i drugim glasilima), izrađuje studije u programu Međunarodnog ureda za lozu i vino, studije za podizanje novih plantažnih vinograda te radi na zaštiti vrhunskih, kvalitetnih i stolnih vina. Svoje radove objavljuje na Jugoslavenskim vinogradarsko-vinarskim kongresima, a nakon umirovljenja surađuje u brojnim projektima sa znanstvenicima iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Sa profesoricom Dubravkom Premužić objavio je udžbenik Praktično vinogradarstvo i vinarstvo (koje je u razdoblju od 1972. do 1993. imalo sedam izdanja). Jedan je od brojnih autora u kompendiju Zlatna knjiga o vinu i u ediciji Vinogradi i vina Hrvatske.

Povezano

Citrin

Citrin (još i P-vitamin, odnosno C2-vitamin). Vidi: kemijski sastav vina.

Aeracija

Aeracija (lat.) prozračivanje ili provjetravanje je postupak kojim se tzv. otvorenim pretokom, tj. prelijevanjem ...

Voda

Kemijska empirijska formula za vodu je H2O. Voda  je tvar čije je ledište kod jednog bara 0°C, a vrelište (također ...
Novosti