Krkošija

Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje odvojeno, već zajedno s ostalim sortama kraja gdje se uzgaja, pa tako s još jednom, gospodarstveno manje zanimljivom sortom benom, ulazi u sastav vrhunskoga vina žilavka. Tu je njen udio trideset i više godina varirao od 20 do 30 %. Uzgojem žilavke u plantažnim nasadima na ovo se izgleda zaboravilo, pa je pitanje je li vino proizvedeno bez tog udjela krkošije i bene dobilo ili izgubilo na kakvoći?.

Povezano

Drosophila melanogaster

Drosophila melanogaster znanstveni latinski naziv za vinsku mušicu, čiji rod broji oko 1.000 vrsta, od kojih su ...
Pjenušavi doručak u Pavlomiru-  Kad jutro započne s mjehurićima!

Pjenušavi doručak u Pavlomiru- Kad jutro započne s mjehurićima!

.   Broj posjetitelja bio je pažljivo ograničen – ne samo zbog praktičnih razloga, već i kako bi se očuvala ...

Nematocidi

Nematocidi su kem. zaštitna sredstva što uništavaju nematode. Najpoznatija su ona što djeluju u plinovitom obliku ...
Novosti