Krkošija

Krkošija (u Dalmaciji još i kratkošija) je hercegovačka bijela vinska sorta kojoj se grožđe za tržište ne prerađuje odvojeno, već zajedno s ostalim sortama kraja gdje se uzgaja, pa tako s još jednom, gospodarstveno manje zanimljivom sortom benom, ulazi u sastav vrhunskoga vina žilavka. Tu je njen udio trideset i više godina varirao od 20 do 30 %. Uzgojem žilavke u plantažnim nasadima na ovo se izgleda zaboravilo, pa je pitanje je li vino proizvedeno bez tog udjela krkošije i bene dobilo ili izgubilo na kakvoći?.

Povezano

Grinje

Grinje zajednički naziv za mnogobrojne vrste štetnika iz razreda paučnjaka (Arachnida), od kojih su na vinovoj lozi

Ćup

Ćup što i lopiža. Ta se je posuda najčešće koristila za kiseljenje mlijeka, a u seljačkoj kuhinji i zaponudu vode, ...
Novosti