Kalorija

Kalorija (oznaka cal), dogovorno, ali neutemeljeno izabrana jedinica za količinu topline. Stupanjem na snagu Zakona o mjernim jedinicama i mjerilima (1976.) uporaba ove mjerne jedinice je zabranjena, a nova zvana džul (joule, oznaka J) drugačije se definira. Iako se više ne rabi, cal je definirana kao količina topline potrebne da se 1 g vode pri tlaku od 1 atm. ugrije od 14,5 na 15,5°C. Tisuću puta veća jedinica je kilokalorija (oznaka kcal).

Povezano

Podrumarstvo

Podrumarstvo je dio vinarstva i to onaj koji se bavi gradnjom i održavanjem podruma, podrumskog suđa, alata, ...

Brajda

Brajda u Hrvatskom primorju i Istri naziv za oranicu i za vinograd (postavljen na naslon zvan baras), za način ...

Zelena plijesan

Zelena plijesan je i jedna najčešće spominjana antibakterijska čije je ime penicilin (a znanstveni naziv ...
Novosti