Kalo

Kalo (tal. calo) je riječ kojom se označava gubitak, odnosno manjak na težini ili obujmu do kojeg dolazi u tijeku proizvodnje i prijevoza i to zbog ishlapa, rasipanja, kontrakcije, taloženja ili kvarenja, smrzavanja i brojnih drugih prirodnih okolnosti ili neophodnih tehnoloških zahvata u cilju poboljšanja, održavanja ili očuvanja kakvoće. Takve razlike mogu uzrokovati i rastur i lom, pa se internim dokumentima u tvrtkama, ili pravilnicima i zakonskim aktima na državnoj razini (npr. u cilju naplate poreza) priznaje samo stvarni gubitak, s tim da se nastoji odrediti gornja granica takvih uobičajenih i u praksi provjerenih manjaka za pojedine radnje, razdoblja ili neke druge uvjete (npr. za maloprodaju, veleprodaju itd). Kalo za jednogodišnje čuvanje otvorenih vina nakon prvog prijetoka (ovisno o količini, vrsti suđa, podrumskim uvjetima itd.) najčešće se kreće od 1 do 5%, za staklenu ambalažu do 3%, za etikete do 2% i sl

Povezano

Termiti

Termiti su kukci – insekti (Hexapoda), svrstani u podrazred krilaši (Pterigota) i red istokrilci (Isoptera), pa ...

Cvrčci

Cvrčci (Cicadidae) su jedna od brojnih porodica iz razreda kopnenih kukaca (Insecta). Entomologija (znanost koja ih

Direktor

Direktor je naziv za sorte američke loze koje direktno, dakle bez cijepljenja rode, a otporne su i na trsnu uš. ...
Novosti